Vapaaehtoinen eläkesäästö

Olin lahjakkaasti, todennäköisesti tietoisesti unohtanut, että aloitimme yli kymmenen vuotta sitten eläkesäästämään puolisoni kanssa silloisen Tapiolan Tapiola 2035-rahastoon.
Lopetimme sen jossain kohtaa, kun luin kommentteja, että kulut syövät tuotot ja päätimme jollain muulla tavalla säästää eläkepäiville. Se oli aikaa, kun en oikeastaan ymmärtänyt asiasta yhtään mitään ja sen enemmän asiaa miettimättä vaan lopetimme.
Nyt ymmärrän kommentteja paremmin ja mietin,  että pienellä summalla säästäminen ei varmaan olisi ollut haitaksi tässä aikana -tosin ei varmaan suureksi hyödyksikään.

Onneksi olemme johonkin laittaneet kuitenkin sitä rahaa jemmaan, että ei pelkästään tuulen huuhtoma per..
Eikun, että on jotain omaisuutta karttunut aikaa myöten.

Yli 50 % tuotto

Nyt kuitenkin huomasin nuo rahastot ja sain todeta rahastojen arvon olevan yhteensä yli 5000e ja molemmilla tuottoprosentti yli 50%.
Jossain kohtaa rahastot olivat alkaneet tuottaa, vaikka lopetimme niiden osuuksien ostamisen jo useita vuosia sitten.

Tarkastelin hieman rahastoja ja huomasin, että osuuksia voisi jollain tavalla siirrellä Lähi-Tapiolan tarjonnassa olevien rahastojen välillä tai muuttaa tulevat sijoitukset jatkossa useampaan rahastoon.
Valikoimasta löytyi Lähi-Tapiolan tuotteita ja Seligson-rahastoja myös.
En tutustunut asiaan sen paremmin, mutta ajattelin tehdä asialle jossain vaiheessa jotain.

Nykyinen Tapiola 2035 on ollut ihan ok rahasto ja tuottanut siis hyvin. Talletukset voi vähentää verotuksessa ja saada eläkesäästöstä nyt hyötyä verojen suhteen ja vähentää maksettavaa veroa juuri tässä vaiheessa elämää.

Huono puoli vapaaehtoisessa eläkesäästämisessä on, että sen rahan saa vasta tosiaan eläkkeellä - jos niin pitkälle pääsee, ja silloin rahat verotetaan pääomatuloverolla, jonka suuruudesta ei tässä vaiheessa osaa sanoa vielä mitään.

Jos jotain jää käteen

Jos tuosta rahastosta joskus jää jotain käteen, niin summan voi käyttää siinä vaiheessa siten vaikka lasten tai  (mahdollisten) lastenlasten tukemiseen.
Tarkoituksena on, että siinä vaiheessa elämää on jonkinlainen turva hankittu jollain muulla tavalla säästämällä ja sijoittamalla.

- No, se jää nähtäväksi.

Onkos muilla olemassaan vapaaehtoisia eläkesäästöjä?
Tai onko muilla kokemusta tuosta Lähi-Tapiolan vapaaehtoisesta eläkesäästöstä? Miten olette toimineet näiden kanssa ?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Kesää kohti

Irti Rahapelistä - Robert Scheinfeld