6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Tässä muutama vinkki miten mahdollistaa hoitovapaan pitäminen ja pienellä kotihoidontuella pärjääminen.

1. SUUNNITTELE JA KARTOITA OMA TALOUTESI

Suunnittele aika, jonka haluaisit olla kotona lapsen kanssa ja laske kuinka paljon sinulla täytyisi oletettavasti sinä aikana olla rahaa kuluihin ja elämiseen, jotta pystyt olemaan kotona. Tässä vaiheessa siis viimeistään laskin käteen ja ynnäämään menoja ja tutkimaan tuloja.

Itse käsittelen usein summia kokonaisina vuosien tai jaksojen yhteissummina. Silloin on helpompi hahmottaa, että onko oikeasti varaa vai ei.

Esimerkiksi (summat on vaan hatusta vedetty)
Jos pakolliset kulut on vaikka kahden vuoden aikana 24 000e ja vanhempainpäivärahat ja lapsilisät ja kotihoidotuet yhteensä tuona samana aikana 20000e, niin jossain vaiheessa ennen kotihoidontuelle jäämistä pitäisi säästää 4000e tai hankkia lisätuloa, jotta saa kulut katettua sinne lapsen 2 vuoden ikään asti.


2. ENNAKOI JA SÄÄSTÄ PUSKURIA

Karsi kuluja ja aloita säästäminen jo siinä vaiheessa, kun lapsi saa luvan tulla. Jos kuitenkin asia tulee ajankohtaiseksi vasta raskauden tultua ilmi, niin aloita säästäminen heti siinä vaiheessa.
Kerrytä ensin hätävarapuskuri, joka auttaa yllättävissä tilanteissa.

Elämässä ei tietenkään aina tiedä mitä tapahtuu ja miten asiat menevät, mutta silti voi tehdä oletuksia ja linjauksia, joita sitten säädetään toteutuneen mukaan.

Minä säästin raskausaikana ja vanhempainpäivärahakaudella sillä ajatukisella, että maksan itselleni kotihoidontuen päälle sitten 400e/kk. Eli säästin 400e/kk vain kotihoidontukiaikaa varten ja samalla sitten jo autoin itseäni hahmottamaan vähenevien tulojen vaikutukset talouteen.


3. KIERRÄTÄ JA KULUTA JÄRKEVÄSTI

Vauvoille ja lapsille saa halutessaan todella edullisesti tarvikkeet ja vaatteet. Monet antavat vaatetta eteenpäin ja kirpputoreilta lähes uusia vaatteita saa muutamalla eurolla. Huomaa, että vauvat eivät tarvitse kovin montaa vaatekertaa ja että tarvikkeita hankkiessa laadukkaalla tuotteella on jälleenmyyntiarvo käytön jälkeen.

Kestovaipoilla säästää rahaa ja luontoa, jos vaan jaksaa nähdä vaivan niiden käytön opettelemiseksi.

Joissain asioissa ei kannata tinkiä - esimerkiksi turvaistuin kannattaa ehdottomasti hankkia varmasti kunnollinen. Turvakaukaloissa/istuimissa turvallisuus huonontuu iän myötä, kun materiaalit haurastuvat eli mitään 15 vuotta vanhaa istuinta ei kannata hankkia.

4. ITSETEHTYÄ RUOKAA

Jos imetys onnistuu, se säästää hurjasti rahaa ensimmäisen 6kk aikana ja senkin jälkeen, kun kaupan korvikkeita ei tarvitse ostaa.
Vauvan ruuat tekee itse edullisesti ja pääsee vaikuttamaan niiden sisältöön. Vuoden kierron mukaan ruokaa voi monipuolistaa loppukesällä keräämällä metsä- ja puutarhamarjoja ja hedelmiä pakastimeen talven varalle ja säästyä näin kaupan kalliiden marjojen ostamiselta.

Omien vitamiinien saannista huolehtiminen on tärkeää ja syömällä monipuolisesti marjoja, hedelmiä ja vihanneksia säästää myös vitamiinilaskussa.
Tähän aikaan vuodesta (keväällä ja alkukesästä) luonnosta löytyy kaikenlaista hyvää syötävää.

Raskauden jälkeen ja imetyksen aikaan rauta on tärkeää äidille rautavarastojen parantamiseksi ja nokkonen on luonnosta löytyvä superruoka siihen avuksi. Kuivaamalla nokkosta on mahdollista nauttia myös talvella, kun sitä ei enää tuoreena ole missään.

5. KARSI MENOJA JA LISÄÄ TULOJA

Jos auto ei ole ihan välttämätön, sen voi laittaa seisontavakuutukseen tai myydä pois kokonaan. Kirpputorimyynnillä voi saada hyviä lisäansioita. Marjoja keräämällä omaan pakkaseen säästää jo menoissa ja, jos marjoja ehtii kerätä myytäväksi asti - siinä tekee sitten jo tienestiä.

- Monien menojen ja kuluerien kohdalla pysähtyminen voi auttaa huomaamaan menon ihan turhaksi, jos sitä vertaa siihen, että samalla rahalla voisi olla yhden kuukauden pidempään kotona lapsen kanssa.

Pienellä rahalla pärjääminen on tietyllä tavalla myös asennekysymys. Tosin tässä tapauksessa on kyse rajallisesta jaksosta elämässä, joten asenteella on mahdollista mennä läpi köyhät ajat.
Pitkäaikainen vähävaraisesti eläminen on raskasta eikä siinä aina asenteet auta.

6. YHTEISET RAHAT PUOLISON KANSSA

Siinä vaiheessa viimeistään, kun talouteen tulee lapsia, on hyvä käydä läpi raha-asiat puolison kanssa. Jos asioita ei selvennä itselleen tai puolisolleen, niin tilanne saattaa liukua sellaiseen pisteeseen, jossa äiti sinnittelee pienillä rahoilla ja puoliso elää leveästi omalla palkallaan.

Yhteiset rahat ei ole mikään pakko, mutta jollain tavalla todellakin kannatta pitää puolensa raha-asioissa. Nainen häviää eläkkeessä ja menettää muutenkin paljon tuloja kotona ollessaan, joten on vain kohtuullista, että puoliso tukee tätä kaikkea.
Jos nainen ei mahdollistaisi lapsen kotona hoitamista (siis jos nainen jää kotiin), niin ei puolisokaan pääsisi tienaamaan (siis mikäli hän on työssä).

Eli naisena ei kannata ylpeyden vuoksi sinnitellä ja maksaa samaa mitä ennenkin tai puolia kuluista.
Vahva ja itsenäinen nainen osaa pyytää apua ja joskus vaatiakin sitä, joten ei ole heikkoutta mennä miehen pussille vaan se on sitä, kun arvostetaan omaa panosta ja pidetään omia puoliaan. :)

Näitä asioita tekemällä ja noudattamalla mahdollistin lasten hoitamisen kotona ensin itse ja sitten puolison toimesta.

Kommentit

 1. Hyviä vinkkejä. Itse olen juuri siinä tilanteessa, että pystyin jäämään osittaiselle hoitovapaalle. Olemme noudattaneet kaikkia muita kohtia tuolla listallasi, paitsi tuota ensimmäistä. Emme suunnitelleet hoitovapaata sen enempää taloudellisesti tai muutenkaan. Kun äitiysloma alkoi olla lopuillaan, mietimme miehen kanssa yhdessä miten haluamme arjen järjestää. Minä halusin jo takaisin töihin, mutta en kokoaikaisesti. Onneksi sain työpaikalla sovittua osa-aikaisuudesta. Päätimme, että rahojen on riitettävä ja niinhän ne ovat riittäneetkin! :) Asenne ja rahankäytön priorisointi vievät ainakin meitä pitkälle. Toista vuotta nyt teen töitä osa-aikaisena ja nyt mieheni aloitti opiskelut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi!
   Minun täytyy myöntää, että emme ensimmäisen lapsen kohdalla mekään ihan käyneet tuota ykköskohtaa läpi, mutta toista toivoessa jo sitten kävimme.

   Osittainen hoitovapaa on kyllä todella hyvä mahdollisuus ja se on niin totta, että rahat riittää, kun niin päättää. Eikä se tunnu edes kituuttamiselta pienillä rahoilla, kun on se oikea syy tehdä niin.


   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kesää kohti

Irti Rahapelistä - Robert Scheinfeld