Vanhassa autossa vara parempi ?

Haluaisin ajaa hienolla autolla.
Kurvata pihaan uskottavalla menopelillä, jota joku salaa tai vähemmän salaa kadehtisi..
Samalla, kun auto olisi hieno ja turvallinen, samalla se toisi minulle uskottavuutta.
Olisin varakas ja ymmärtäisin näyttää sen ulospäin.

Omistaisin laatuauton ja saisin tietynlaista hyväksyntää sopivissa piireissä. Kuuluisin komealla autolla kurvailijoiden joukkoon.

- Noh, en tiedä mitä oikeasti ihmiset, jotka ajavat hienoilla autoilla, ajattelevat.
Onko auto statussymbloli ja siksi tärkeä oikeasti uskottavalle ihmiselle.
Vai onko kyse siitä, että ihan oikeasti on rahaa ostaa turvallisuutta, ekologisuutta ja kaikkea sitä sellasta mukavuutta, jota uusissa autoissa tulee, ja siksi sitä ostaa - koska voi.

Minä sen sijaan en voi ymmärtää, miksi autosta pitäisi maksaa paljon rahaa.
En voi ymmärtää.
Toisaalta joskus häpeän kurvailla yli kymmenvuotiaalla menopelilläni hienojen autojen riviin ja kohdata sen hetken, kun kuvitelmat minusta varakkaana ihmisenä rapisevat pieninä rippusina maahan autoni paljastaessa totuuden.

- Siis hetkinen. Ajatteleekohan joku oikeasti niin, että auto kertoo minusta enemmän kuin joku muu.
Tai ajatteleekohan joku, että auto - arvokas tai arvoton - muuttaa minun arvoani.

Huomaan itse kantavani kaiken sortin käsityksiä autoista ja niiden omistajista. Oletan muidenkin omaavan käsityksiä autojen perusteella ja arvostelen muita sen perusteella.

Minä ajan vanhalla autolla. Se on tosin hyvä ja mukava. Se on myös siisti. Ei ihan täysi romu. Sillä pääsee luotettavasti paikasta toiseen.
Ja joka kerta, kun lähden tutkimaan autoja ostohousut jalassa, päädyn miettimään miten ihmeessä kukaan raaskii koskaan vaihtaa autoa.
Ne on niin kalliita ja epävarmoja, että tuntuu hullulta, että niihin raaskisi rahaa laittaa yhtään enemmän kuin on pakko.

Vaikuttaa siltä, että autokuumetta on ilmassa. Nyt toivon vain kärsivällisyyttä itselleni jaksaa vielä vaikka vuoden tai kolme nykyisellä menopelillä. Siihen mennessä on säästynyt jo oiva kasa rahaa, jos sitä ei työnnä auton osamaksun lyhennyksiin.

Minkälaisia ajatuksia sinulla lukija on autoista tai autojen omistajista?
Tai onko keväisin suomalaisiin iskevä autokuume nostellut päätään?

Kommentit

  1. Itse toivon, että vanha autoni (17v vanha) kestää vielä vuoden päivät vähintään. Hyvin se on pelittänyt. Mulla on semmonen kanta autoihin, että se on maailman huonoin sijoitus. Arvo tippuu ihan sairaan nopeaa niissä.

    En aio koskaan ostaa autoa velkarahalla. Eli ostan tulevaisuudessakin sen hintaisen auton, mitä mulla on varaa ja halua siitä maksaa. Ja sit vaan toivon että se toimii. Nykyistä autoa aion ajaa niin kauan, kun se vaan toimii hyvin. Ja pysyy luotettavana.

    Itse en arvota ihmisiä auton ulnonäön/hinnan petusteella. Koska esimerkiksi meillä töissä saman palkkaisilla ihmisillä on laajalla haitarilla eri näköisiä ja ikäisiä autoja. Osalla on sitten sitä autolainaa ja osalla ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanha auto on kyllä sellanen säästökohde, että ei paremmasta väliä - jos siis auto on pakko olla.
      Vaikka vanhaa autoa joutuukin korjailla (kunhan ei mitään suurremontteja ala tehdä), niin uuteen verrattuna ja arvonlasku huomioiden se vanhan auton pitäminen lähes tuottaa :D

      No ei oikeasti tuota, mutta on kyllä taloudellista.

      Meidän toinen auto oli vielä viimekesänä vuoden -93 toyota. Se oli alle tonnin ostettaessa muutamia vuosia sitten ja siitä saatiin muutama satanen myydessä.
      Nyt talouden toinen auto on muistaakseni vm 02 toyota.
      Sillä ajaetaan niin kauan, kun kohtuuhinnalla ja kohtuukorjauksilla vaan pärjätään.

      Meillä on myös ollut viimevuosina tapana ostaa auto sillä summalla mitä tililtä löytyy autonostoon.
      Olen joskus maksellut autoa myös osissa, mut enää en haluaisi siihen lähteä.

      Poista
  2. Minulla ei ole koskaan ollut autoa, eikä kiinnosta yhtään millä autoilla muut ajaa. Korkeintaan jos jollain on tosi "upea" auto, mietin että a) olipa hölmö kun maksoi paljon autosta ja b) paljonkohan hinnasta oli omaa ja paljonko lainaa. Työkaveri otti juuri 30 000 euroa autolainaa, hirvitti kyllä. Sanoi että 10 vuoden välein vaihtaa, ei ole oikeasti kallista. Minulla ollut sama 350 euron pyörä yli 10 vuotta, ehkä 20-100 euroa vuodessa menee huoltoon ja osiin. Tietysti sitten julkisilla matkustaminen siihen päälle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kans ihmettelen monesti, että miten ihmiset uskaltavat ja raaskivat käyttää niin paljon rahaa autoon - joko ihan könttinä (se vasta ihmetyttää, jos joku ottaa tililtä 80 000e ja ostaa auton) tai että sitoo ison osan kuukauden tuloista osamaksuun pitkäksi aikaa.

      Minä haluaisin päästä toisesta autosta eroon kokonaan, mut vielä se ei ole mahdollista. Se vaatisi asumisjärjestelyjä tai työpaikan uudelleen valintaa.
      Mut koskaanhan ei tiedä mikä muuttuu ja jonain päivänä tää voi olla mahdollista.

      Kiitos kommentista!

      Poista
  3. Itellä kans 2003 vuoden Toyota, iha ok pelittäny, tietty kuluvat osat yms huollot tehtävä. Mä en mieti mitä muut miettii, vaikka mun auto on ikäloppu :D Mutta luulen että monille tärkeää etä on uusi auto, koska eivät vaa kehtaa itse ajella toimivalla vanhalla autolla, pitää olla uusi tai melkein uusi, kun muillakin on. Sama pätee kaikes muussakin, kännyköissä, vaatteissa, sisustuksessa jne.
    Ite en koskaan osta uutta autoa, koska se vaa on järjetöntä rahan haaskausta :D Muutenki paras tapa hankkia tavaroita on ostaa käytettynä tai saada jopa ilmaiseksi, kun maailma tuntuu olevan nykyään ilmastakin tavaraa pullollaan :D Parempi kun ei edes käy katselemassa niitä uusia autoja, se vaan lisää kuumetta ja myyjä vaan heittää lisää löylyä kiukaalle. Käytettyä edullista ja hyvää jos vaan pystyy kuluttamaan tai sitä ilmaista, ni aina parempi. Pitää vaa ajatella ihan sama mitä muut ajattlee, ni sillee siihen pystyy :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on toinen auto suunnilleen samaa ikää ja tämä uudempikin vm 2007. Ja merkki molemmissa Toyota (koska toimii ja on luotettava)

      Meillä on paljon ilmaista tavaraa ja käytettynä ostettua, kun tuntuu vaan niin hullulta käyttää rahaa johonkin, jota saa myös ilmaiseksi.
      Toisaalta sitten olis niin ihanaa, jos koti olis sellanen sisustuslehden keskiaukeama... :D

      On tää kummallista tää ihmisen mieli. Tuskin sitä olisi yhtään onnellisempi vaikka olis miten valkoisen hopeinen koti tai tuskin se muuttaisi sitä sisäistä maailmaa.


      Kiitos tosi paljon kommentista :)

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  4. Tämä on tosiaan vähän sama kuin että kehtaako töihin mennä vähän nuhjaantuneessa villatakissa vai pitäisikö aina olla viimesen päälle siistit vaatteet. Ulkokuorella viestitetään monenlaista. Omien arvojen pohjalta sitä sitten katselee toisten touhua. Ja omat arvot kannattaa pitää mielessä, kun vaikka ajelee vanhalla rutkulla.

    Jokaisella omanlaisensa arvomaailma, niin mielipiteet toisten touhuista vaihtelee sitten sen mukaisesti. Itse ajattelen kuten edellä kommentoinut, että uudella, kalliilla ja varsinkin isolla autolla ajava (katumaasturit) on vähän hölmö/ yksinkertainen/ itsekäs. Vaikka se onkin ilkeästi ajateltu... En siis suinkaan ihaile tai kadehdi. Täytyy silti pitää mielessä, että syitä moiseen autovalintaan voi olla monia, en voi niitä tietää. Lopulta vain omiin valintoihin voi vaikuttaa ja näyttää niillä valinnoillaan esimerkkiä. Eipä muiden asiat kuulu minulle... itse olen tyytyväinen omaan autottomaan elämääni.

    Luultavasti en tule koskaan omistamaan autoa. Elämä on minulle paljon helpompaa ja yksinkertaisempaa ilman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kans mietin, että miten pahasti nukka näkyy tai että arvaako vaatteen olevan jo käytettynä ostettu.
      Oikeasti olen päättänyt, että panostan eniten siihen, että oli käytetty tai mitä hyvänsä - niin vaatteet istuu, on tahrattomat ja tuuletetut ja siis sopii siihen mitä itse uskon.
      Tykkään kyllä sillon tällön ostaa vaatteita - mutta viimeksikin ostin käytettyjä vaatteita eräältä henkilöltä johon sattumalta tori.fi kautta tutustuin ja vinkkasin, että kun hän penkoo kaappejaan, niin voin tulla sovittamaan ja ostamaan isomman pompsin kerralla.
      Sain valtavan pussillisen uusia tai vaan muutaman kerran käytettyjä vaatteita muutamalla kympillä ja näillä menen taas pitkän aikaa.

      Minusta on mielenkiintosta tarkkailla omia ajatuksiaan. Ne kertoo ainakin minulle kaikenlaisia viestejä - ei suoraan vaan yleensä sen kautta, kun pohdin, että miksi näin pohdin.

      kiitos sinulle taas kommentista!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Kesää kohti

Irti Rahapelistä - Robert Scheinfeld