Strategian viilausta

Reilu vuosi on takana aktiivisempaa talousasioiden hoitoa ja  nyt olemme puolisoni kanssa istuneet yhdessä alas asioiden äärelle.
Aiemmin minä olen ollut selvästi aktiivisempi asioiden hoitaja, mutta kokoajan asioita jaetaan enemmän. 

Olen hoitanut talouttamme sinkin fund-tyyppisten rahastojen kautta ja se on toiminut älyttömän hyvin. Nyt vaan huomasin, että meillä alkaa olla puskuria joka tilillä vaikka varsinainen puskurirahastokin alkaa olla kunnossa. 
Sinking fund-tyyppinen asioidenhoito on helpottanut ihan hirveästi, mutta nyt kahden työssäkäyvän taloudessa pystymme maksamaan joka kuukausi laskut palkoista ilman, että rahaa on tarvinnut säästää etukäteen. (noh, vakuutuksia varten joutuu ehkä säästää, kun tulevat kerralla)

Tarkoituksena on siis ainakin osittain purkaa nykyinen systeemi ja ainakin poistaa sieltä sellaisiin laskuihin säästäminen, jotka pystymme helposti maksamaan silloin kun ne tulevat. Tällä hetkellä olen jakanut ihan kaikki kulut tasaiseksi summaksi joka kuukaudelle ja joka kuukausi niitä varten säästänyt puskuria. 

Jatkossa pidämme vain säännöllisille menoille siirtoja ja maksamme pienemmät, harvoin tulevat laskut sitten vaan palkasta. 

Tarkoituksena tällä on maksimoida säästöön ja sijoituksiin menevä raha ja niinsanotusti elää enemmän joka päivä. 


Sinking fundista puskuriin

Seuraava siirto on todennäköisesti siirtää säästettyjä rahoja sinking fund -tileiltä täyttämään vielä vähän vajaata 10 000e puskuria ja sen täytyttyä alkaa aktiivisemmin tarkkailla kuukauden aikana saatavia tuloja ja joka kuukausi maksimoida säästöön ja sijoitukseen menevä summa. Ja muistaa samalla elää enemmän ja toteuttaa haaveita matalammalla kynnyksellä. 

Sinking fund- tyyppisesti säästämällä olen joka kuukausi laittanut tasasummat ja huomaan nyt, kun rahat riittää paremmin, että se ei olen säästämiseen niin tehokas kuin oikeasti joka kuukausi budjetointi ja tarkat siirrot. Tasasummia siirrellessä on saattanut isommasta palkasta jäädä tilille enemmän rahaa hummattavaksi ja toisinpäin. Toisaalta sitten taas olen saanut elää aika helppoa elämää, kun raha-asiat on olleet automatisoituja. 

Suosittelen sinking fund-tyyppistä säästämistä ehdottomasti kaikille silloin, kun rahan kanssa on tiukkaa tai tiedossa on pitkiä aikoja vähillä rahoilla - silloin ennakoiminen on pelastus. Silloin menot jakaantuu tasaisemmin koko vuodelle eikä yllätyksiä pääse yhtä pahasti tulemaan kuin kädestä suuhun eläessä. Eikä se kyllä muutenkaan huono systeemi ole!

Käytäntöönpanossa

En vielä tiedä missä vaiheessa ehdin tehdä muutokset rahaliikenteeseen, mutta jossain vaiheessa istun alas ja hoidan homman loppuun.
Olen huomannut, että aika tekee usein tehtävänsä näissäkin asioissa.
Ensin täytyy vaan antaa aivoille pohdittavaa ja sitten aikaa. Prosessi raksuttaa aikansa, alitajunta työstää ongelmaa, kunnes se sitten tuottaa vastauksen.

Tästä sitten myöhemmin lisää :) 

Mukavaa alkanutta viikkoa! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kesää kohti

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Talouden lukemia marraskuussa 2021