Vähemmän rahaa, enemmän aikaa.

Vähemmän rahaa vaatteisiin, enemmän aikaa ompelun opetteluun
Tällä ajatuksella aloitan tämän vuoden - eli vähemmän tavaran/vaatteiden/asioiden ostamista ja
enemmän aikaa uusien taitojen opetteluun. Ompelu on yksi asioista, joita haluan harjoittaa enemmän ja saada perustuntuman hommaan.

Joulun pyhinä ja välipäivinä mielessä oli vaatekaapin raivaus ja raivaus noin muutenkin. Pieniä ostohimoja nousi myös lueskeltuani sisustusblogeja joulun aikaan ja nähtyäni niissä tekokuusia.
Melkein ostin tekokuusen ennen joulua ja sen jälkeenkin kertaalleen olen ostoskorissa pidellyt kuusta, mutta jättänyt kuitenkin ostamatta.

Huomaan, että ostoajatuksia ajoittain tulee ja jos ei ole valppaana, ne tulee toteutettua.
Luettuani sisustusblogeja joissa kodit oli laitettu tosi kauniiksi tekokuusilla minulle tuli kova halu tehdä sama temppu myös omassa kodissa.
Tekokuusen sijaan meille kuitenkin sitten haettiin omasta metsästä ränkky joulukuusi, joka olisi jossain vaiheessa kaadettu kuitenkin, joten teimme sinänsä ekoteon pärjätessämme luonnonkuusella. Rahaakin siinä säästyi, vaikkei siitä mitään merkittävää sisustuselementtiä tullut.

Mielessäni oli myös alennusmyynneille lähtö välipäivinä ostamaan vähän vaatteita uudelle vuodelle.
Viimevuonna teimme niin puolisoni kanssa, että kävimme ostoksilla välipäivinä ja hankin silloin vaatekaappiini sopivia vaatteita käytettäväksi nyt jo menneenä vuonna. Karsin silloin kaappia väljemmäksi ja jätin vain oikeasti kivat, istuvat ja toimivat vaatteet käyttöön. Lisäksi sitten tosiaan ostin uusia vaatteita, jotka sopivat ja pukivat  minua ja päätin niillä mennä vuoden.

Vuoden mittaan ostin muutaman vaatteen kirpparilta täydentämään vaatekaappiani ja olin ihan tyytyväinen välipäiviin asti, jolloin ajatus vaatekaupoille lähdöstä taas tuli.

Hetken aikaa ostohimoja kuunneltuani lopulta päätin vaan karsia vaatteista huonot ja sopimattomat, tuulettaa kaikki vaatteet, korjata rikkinäiset ja silittää ryppyiset ja jatkaa samalla garderobilla uuteen vuoteen. Samalla sitten muutettiin huoneen järjestystä ja vaatesäilytystä ja muutoksen tarve tulikin sillä jo täytettyä.

Pienillä muutoksilla kohti tulevaisuutta, jossa laitan vähemmän arvoa kuluttamiselle ja enemmän arvoa sellaisten taitojen opettelulle, joilla oikeasti tekee jotain, säästää rahaa, aikaa ja pysyy kunnossa ja ruoste poissa taidoista.

Olen tosi tyytyväinen päätöksestäni. Käytännössä säästin siinä tukun rahaa ja hermoja sekä opin taas yhden läksyn omasta mielestäni, joka koittaa sopivan tilaisuuden tullen houkutella ostoksille, vaikkei mitään oikeita tarpeita olisikaan.

Vuoden ensimmäisenä päivänä ompelin vanhasta lakanasta kestotalouspaperia lasten suiden ja sotkujen pyyhkimiseen ja tuunailin koiralle kylpytakkia vanhasta pyyhkeestä. Kestonenäliinoiksi leikkasin ja ompelin vanhan pussilakanan ja vanhoja vaatteita.
Samalla innostuin testaamaa kestositeen ompelua ja onnistuinkin siinä tyydyttävästi ensikertalaiseksi. Kestositeitä tein sitten seuraavina päivinä yhden päivässä ja nyt niitä on 6 sidettä testattavaksi. Työn jälki parani huomattavasti näiden päivien aikana.

Pienillä muutoksilla kohti tulevaisuutta, jossa laitan vähemmän arvoa kuluttamiselle ja enemmän arvoa sellaisten taitojen opettelulle, joilla oikeasti tekee jotain, säästää rahaa, aikaa ja pysyy kunnossa ja ruoste poissa taidoista. Luin jostain väitteen, jossa sanottiin, että me ihmiset tuppaamme kuvittelemaan, että "toisten taidot ovat omiamme" emmekä sen vuoksi sitten vaivaudu pitämään yllä taitoja tai opettelemaan uusia taitoja - "koska netistä löytyy kaikki ohjeet".
Mikään ei kuitenkaan korvaa sitä, että oikeasti itse osaa ja tietää, edes sen verran, että pystyy käytännössä tarpeen vaatiessa edes auttavasti toimimaan tai aloittamaan käytännössä asian opettelun.

Taloudellisestikin tämä on kannattavaa sen vuoksi, että säästyy rahaa pitkässä juoksussa, kun oppii ymmärtämään tarpeen ja halun eron ja kantamaan vastuun päätöksistään ihan loppuun asti. Eli kun jotain ostaa, niin kantaa vastuun siitä ostoksesta loppuun saakka.

Onko teillä lukijoilla meneillään vastaavia omien taitojen parannus- projekteja? Olisi kiva kuulla niistä ja fiiliksistä, joita se itse tekeminen herättää.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Kesää kohti

Arjen ajansäästövinkit lapsiperheessä