Kerran kaupassa helmikuussa? - projektin aloitus

Pian vuosi sitten innostuin haastamaan itseni yrittämään kaupassa käyntiä vain kerran kuukauden aikana, joka silloin oli maaliskuu.
Yrityksestä oppineena huomasin ettei se onnistu ihan noin vaan käydä vain kerran kaupassa.

Nyt tavoitteena on käydä vain kerran kaupassa helmikuussa, ja helmikuussa ihan vain siksi, että se on vuoden lyhin kuukausi.
Sen ainakin opin viimevuoden yrityksestä, että lyhyempi kuukausi vaatii vähän vähemmän suunnittelua. Tavoite on onnistua selvästi paremmin tänävuonna.

Tämä postaus on ensimmäinen osa tätä haastetta.

Oppeja jotka jäivät mieleen viimevuodesta:

1. Kaupassa menee kauan aikaa ja on paljon ostettavaa ja kannettavaa, jos aikoo ostaa kerralla KOKO kuukauden ostokset. Varaudu siis viipymään reissulla pitkään ja monella kestokassilla ja autolla, jonne ostokset mahtuu hyvin.

2. Kuukauden ainoaa kauppapäivää ei kannata ajoittaa kuukauden alkuun vaan sen sijaan mennä edellisen kuukauden jämillä mahdollisimman pitkään ennen kauppakäyntiä. On ihan eri asia ostaa ostokset kahdelle viikolle kuin kuukaudelle. Tosin, onko se huijausta? hmm. Ei mielestäni kyllä ole, jos tavoitetta ei ole sen ihmeemmin asetettu. Vain kuukausi/päivämäärät rajattu ja kaupassakäyntien määrä.

3. Ostoksia kannattaa harkita järjen kanssa ja rauhassa ennen varsinaista kauppareissua. Ei haittaa laskea syöntikertojen ja syöjien määrää ja arvioida tarve sen mukaan. Ja muistaa hiivat ja muut leipomiseen tai ruuanlaittoon tarvittavat ainekset.

4. Huomioi etukäteen sairastaminen, juhlat ja muut mahdolliset herkkupäivät. Herkkuja pitää olla sitä varten, että jos ei kipeälle lapselle muu maistu, niin sitten pitää olla jotain joka maistuu. Lisäksi kuukauden aikana on juhlia, joten niihin tulee valmistautua. (ja kasvattaa omaa itsekuria herkkujen syönnin suhteen, ettei syö niitä pois ennenaikaisesti).

5. Huomioi tuoretuotteet, hedelmät ja kasvikset. Panosta hapanmaitotuotteisiin, jotka säilyy myös parasta ennen päivän jälkeen.
Marjoilla korvataan taas sitten hedelmiä ja kasviksia. Huomioi pakastevihannekset ja muista kuivatut sienet kaapissa.

Ennen helmikuun alkua tavoitteena on järjestää ruokakaapit uuteen uskoon, miettiä hieman kotivaran suuruuttaa ja tarvetta sekä sitä kotona syömisen määrää myös erikoistapauksessa - eli sairastumisen sattuessa ja näin helpottaa haasteen onnistumista.

Viimevuotisen kokeilun tuloksen voi lukea tästä "Kerran kaupassa maaliskuussa"

Kommentit

 1. Aika tehopaketti kyllä olet! =) Mä en edes uskaltaisi yrittää, mutta monesti olen haastanut itseni käymään niin vähän kaupassa, kuin mahdollista. Tai oikeastaan se on jatkuva trendi... kukapa siellä kaupassa haluaisi viettää aikaa yhtään enempää, kuin pakko. Mutta jo se, että meillä mies käy kaupassa, vähentää kummasti ostoksia! Tämä täytyy nolona myöntää. Kun mies on ollut kotona ja minä töissä, niin ne ruokaostokset ovat selvästi vaatimattomampia ja halvempia, kun en itse käy ruokaostoksilla. Tietysti se on vain silmänlumetta; jossain vaiheessa minun täytyy kuitenkin tehdä ne "vaativammat" ja kalliimmat ostokset. Mutta hei, itsensä haastaminen on aina hauskaa ja varsinkin ruokaostoksissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :)

   Ja tosiaan, sen muistan viimevuodelta, että on jotenkin todella vapauttavaa kun ei tarvitse käydä kaupassa vaan kotoa löytyy ruokaa. Riippuu tietenkin matkasta, mutta kyllä meidän perheessä jää sille oikealle asialle enemmän aikaa, kun ei tarvitse poiketa kaupoissa.

   Ja saman huomasin, kun mies käy kaupassa, että halvemmaksi tulee ja vähemmällä pärjätään :D

   Tämän haasteen on opettaa minua fiksummaksi ostajaksi. Ei vaan halpaa vaan miten tosiaan saada monipuolista ruokaa ilman jatkuvasti kaupassa käymistä ja jotenkin kattaa myös kasvisten/hedelmien/marjojen jne tarve.

   Ja tosiaan, joskus tuntuu, että päällä on hyvä flow ja asioita tapahtuu - joskus huomaan, että innostun liikaa kaikesta, yritän hallita liikaa asioita kerralla ja sitten väsähdän. Mut elämä on jatkuvaa opettelua ja oppimiskokemuksena pyrin kohtaamaan kaikki tilanteet.

   Kiva kun kävit lukemassa ja kommentoit - hyvää viikonloppua :)

   Poista
 2. Hauska olisi kuulla, mitä kaikkea ostit ja pärjäsittekö? Itselle olisi mahdottomuus, kun tuoreet vihannekset muodostaa suurimman osan ruokavaliosta. Tosin kai sitä pärjäis pakasteillakin yhden kuukauden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos olen oikein noheva, niin saatan vaikka avatakin ostokset täällä. Ja jos onnistun, eli käyn vain kerran kaupassa, niin sitten se voi ollakin aivan mahdollista ja helppoa.

   Ja totta! Siis haaste on tuoretuotteissa. Haluaisin syödä tuoretta, mutta myös oikeasti oppia elämään myös niin, että saan monipuolisen lautasen ilman tuoretuotteiden jatkuvaa kantamista kaupasta.
   Esikuvanani ovat isovanhempani, jotka ovat ikänsä säilöneet ruokaa ja yhdeksättä kymmenettä käy niillä opeilla itsenäisesti maalla asuen. Eli ihmisen on mahdollista elää terveenä ja saada monipuolista ravintoa ilman kaupasta ostettuja tuoretuotteita.
   Tosin, vaatii se kyllä sitten kesäaikaan enemmän ponnisteluja sen suhteen .. ja jos ei muuta niin ostotuotteiden säilömistä niiden sesonkina.

   No, tämä meni nyt asian vierestä.

   Mutta siis, tavoitteeni on oppia tekemään monipuolisempaa ruokaa ei-tavallisista raaka-aineista.

   Kiitos kommentista ja tosiaan, raportoin varmaan vielä ennen kuunvaihdetta ja kuukauden aikana ja sen jälkeen :)

   Poista
 3. Tämä on mielenkiintoista. Jään odottamaan tietoa miten meni. Minun pitäisi varmaan itse yrittää ensin käydä vain kerran viikossa kaupassa 😀 Käydään kaupassa ihan liian usein. Minulle harvemmin kaupassa käyminen tuottaisi hankaluuksia kasvisten, hedelmien ja lihan suhteen. Vihaan pakastettua lihaa ja pakastekasviksiakin käytän todella harvoin. Olisi mielenkiintoista tietää mitä syötte helmikuun aikana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä ehdotuksesta.
   Laitan sen nyt itselleni muistiin ja mietin, josko olisi aikaa ja keskittymiskykyä raportoida tästä aiheesta.
   Se olisi itsellekin hyvänä muistutuksena siitä miten kuukausi menee ja mitä siitä seurasi.

   Minä en jaksa käydä usein kaupassa ja lisäksi se on terveydelle huonoksi - koska ostan usein suklaata palkinnoksi itselleni siitä, että kävin kaupassa.
   Joskus ostan suklaata palkinnoksi siitä, että jaksoin mennä kauppaan ostaan palkintosuklaan. :D

   Kiitos kommentista!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Kesää kohti

Irti Rahapelistä - Robert Scheinfeld