Miten neuvoisin nuorta itseäni raha-asioissa?

Sain ajatuksen kirjoittaa omat neuvot itselleni luettuani vastaavanlaisen postauksen blogista
Juliaihminen

Hyvä Nuori Penni Roponen ...

Ensinnäkin : OLEN YLPEÄ sinusta <3 Olet ymmärtänyt perusasiat hienosti ja vaikka nuorena on tärkeä panostaa kokemuksiin ja itsensä etsimiseen, olet sen lisäksi ymmärtänyt myös taloudelliset rajat ja viivästetyn palkinnon merkityksen.

KUUNTELE KOKENEEMPIA, jotka hallitsevat oman taloutensa ja ovat eläneet itsenäistä elämää jo jonkin aikaa.  Sinulla on heiltä paljon opittavaa. Kuuntele viisaampia, anna kokemuksen puhua ja vertaile kuulemiasi kokemuksia keskenään. Valitse oma tiesi sen perusteella mihin itse uskot.

OPETTELE ASETTAMAAN TAVOITTEITA ja BUDJETOIMAAN. Pienikin summa kuukausittain vuosien mittaan kasvaa merkittävästi. Ja tulevaisuuden todennäköisyyksiä voi miettiä jo etukäteen  - esim. tulevaa auton hankintaa, oman asunnon ostoa, naimisiinmenoa, lapsia, jne
- käytännön toimia - avaa ASP-tili,

TIEDOSTA lähipiirisi/ystäviesi rahankäyttötavat ja niiden merkitys heidän talouteen. Se, että oma talous on paremmalla tolalla kuin ystävän talous (joka on aivan retuperällä), ei tarkoita sitä, että oma talous olisi kunnossa. Se on kunnossa silloin kun se on kunnossa eikä silloin, kun se on paremmin kuin toisella.

YMMÄRRÄ, että vaikka pystyt maksamaan luottokortin joka kuukausi palkasta, niin pienikin häiriö saattaa kaataa koko systeemin. Luottokortti vain hätätilanteisiin!

TEE KÄYTÄNNÖN TOIMIA avaamalla ASP-tili, aloittamalla sijoittaminen pienellä summalla jne.

HUOMIOI, että olet nuori ja tottunut elämään vähällä rahalla, saat opiskelija-alennusta, saat edullista opintolainaa, pääset vaihtoon opiskelemaan ulkomaille, pääset helpommin työhön harjoittelun kautta ja sinua kohtaan ollaan armollisia - olethan vasta nuori ja opettelemassa työtä ja elämää. KÄYTÄ SE HYVÄKSI, vietä aikaa kavereiden kanssa kokemuksia keräten, elä halvalla ja tingi luksuksesta - sitä saa sitten jos haluaa myöhemmin ja se tuntuu paremmalta kun sen on itse ansainnut..
Tee itsellesi tilaisuuksia oppia uutta. Usko omiin kykyihisi ja kokeile kaikkea, joka kiinnostaa.

LOPUKSI sanoisin vielä itselleni, että sinulla on selvästi järkeä päässä ja halu käyttää sitä. Heti kun aikaa jää miettiä valintoja tarkemmin, niin tutustu sijoittamiseen. Siitä se lähtee.


Kommentit

  1. Minä yritin aina saada säästöön jo opiskeluaikana kesätyöpalkasta. Siis yritin että en olisi käyttänyt koko kesätyöpalkkaa opintolukuvuoden aikana. Aika pieniä oli säästösummat ja näin jälkikäteen toki ihan ok, mutta ehkä sitä olisi silloin köyhänä opiskelijana voinnut jopa käyttääkin ne rahat. Ja pistää vähän kovempaa säästöastetta käyntiin, kun alkoi saada ensimmäistä kertaa valmistuneena töistä palkkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin säästin kyllä aina vähän, mutta kaikki pitkäjänteinen suunnittelu puuttui. Toisaalta, mikään ei oikeasti korvaa sitä, että aika hövelisti kyllä lähdin juttuihin rahaa sen kummemmin murehtimatta. Jotenkin luotin, että sitä sitten riittää. Toisaalta, olin vakitöissä jo nuorena ja käytännössä sain tehdä niin paljon tunteja kun jaksoin ja ehdin ja panostin tietysti sunnuntaityöhön.

      Minulle tuli hyvä mieli tuosta lauseesta, jonka kirjoitit ""ehkä sitä olisi silloin köyhänä opiskelijana voinut jopa käyttääkin ne rahat".
      - Sillä niin minä tein ja kiitoksena on kaikenlaiset vaihto-oppilasajat, kymmenien päivien euroopan kiertoajelut, kotosuomea ristiin rastiin erilaisten kissanristiäisten perässä ja ylipäänsä ystävyyssuhteiden rakentaminen ja lujittaminen yhteisten kokemusten myötä.

      Mutta niin, tuo viimeinen lause pätee myös. Olisi ollut hyvä säästää vähän kovemmin, kun pääsi sitten oikein työhön tienaamaan.

      Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. :)
      Kiitos kommentistasi. Se karisti osan harmia, jota joskus tunnen nuoruuden höveliäisyydestä :)

      Poista
  2. Hyviä vinkkejä! Jos itse olisin ollut ihan supersuperfiksu, olisin aloittanut kuukausisäästämisen rahastoihin heti ekoista palkkatuloista edes sillä Nordnetin 15e:n minimillä. Tai siis jatkanut sitä minkä vanhemmat aloitti minun ollessa muksu. Onneksi on vielä koko elämä aikaa tehdä sitäkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samoja ajatuksia minulla. Jotenkin en vaan tullut pitkään aikaan oikein fiksusti miettineeksi mitä säästörahalla tekisi ja sitten se tuli vaan käytettyä, kun se pyöri tilillä..

      Mut loppuelämä edessä kerryttää varallisuutta ja yrittää viedä tätä asennetta ja oppia seuraavalle polvelle :)

      Poista
  3. Itse en koskaan ole osannut käyttää rahaa, en nuorena enkä aikuisenakaan. Nyt olen opetellut sitä ja on mahtavaa seurata omaa kehitystään. :)

    Hyviä vinkkejä nuorelle sinullesi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Oikeasti. Ja vaikka tietysti olisi ollut kaikista paras, kun olisi jo syntymässä aloitettu säästäminen ja täysi-ikäisyyden jälkeen itse jatkanut ja sitä tätä ja tota, niin ei se turhaa ole aloittaa myöhemminkään.

      Eikä mikään korvaa sitä tunnetta, kun huomaa oppivansa ja edistyvänsä - vaikka vain pienin askelin.

      Tein nuorena kyllä virheitäkin siinä mielessä, että ajattelin tärkeintä olevan vaan vältellä velkaa ja unohdin ajatella asioita kokonaisuuksina ja tuudittauduin vaan ajatukseen, että "tärkeintä on tämä hetki" ja "elää hetkessä" ettei tarvinnut miettiä kesäkuussa tulevaa joulukuuta tai seuraavaa kesäkuuta, koska aivot poksahti yrityksestäkin.

      Mut pikkuhiljaa opetellen sitä osaa hahmotella jo jonkinlaisia linjoja tulevaisuuteen - ihan vain sitä varten, että niitä voi sitten viisastuttuaan korjata tai vetää uusiksi ..
      :D

      Poista
    2. Ihanan kauniisti ja positiivisesti kirjoitat nuorelle itsellesi! Hyvä sinä <3 Tarvitsee itsekin yrittää, tähän asti olen lähinnä vain harmitellut kuinka tuhlaileva nuori rahankäyttäjä olen ollut.

      Poista
  4. Siltä vaikuttaa. että neuvoisin itseäni etsimään lisätulolähteitä. koska aloin tajuta liian myöhään, kuinka tärkeää se loppujen lopuksi on. Nyt panostan ensitalletusbonus, ja minulle se on hyvä rahanlähde, mutta ymmärrän, että tämä ei riitä, ja tarvitsen pari tulonlähdettä lisää.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Kesää kohti

Irti Rahapelistä - Robert Scheinfeld