Huonot säästövinkit

1. Kasvata pitkät hiukset luonnollisen värisenä. 

- Tästä muuten sanotaan monessa paikkaa, että se on huono vinkki. Ja se on toisaalta totta. Kampaajienkin pitää elää jollain ja kauniit hiukset on kauniit (tosin, hiukset on kauniit ihan luomunakin) ja toisaalta kampaajalla käyminen on arjen luksusta. Tosin, voihan kampaajalla käydä vaikka vaan hiusten pesussa ja hoidossa halutessaan. 
- Asian puolesta kuitenkin puhuu se, että sillä (hiusten kasvattamisella pitkiksi luonnollisen värisenä) voi vähentää itse kokemaansa kemikaalikuormaa, ympäristön kemikaalikuormaa, ehkä ravistella pois jotain ulkonäkönormeja ja ties vaikka näyttää esimerkkiä omalle jälkikasvulle siitä, että riittää kun on oma itsensä tukalla tai tukatta. 
- Itse olen aloittanut projektin jo aikoja sitten, mutta "joutunut" värjäämään kaupan väreillä muutaman kerran törkeän juurikasvun takia.
Nyt projektina on kestää tämä välivaihe juurikasvuineen - törkeää tai ei. 

2. Lopeta kahvinjuonti tai älä koskaan aloita sitä. 

- Jep. Ajatuskin saattaa järkyttää ja laittaa miettimään, että miksi ihmeessä tekisin niin. Mutta tosi on, että kahvi ei ole ihmiselle pakollinen juoma. Lisäksi silläkin taitaa olla eettiseltä kannalta omat haittansa, kun katsotaan kahvin kasvatusseutuja. 
- Tämän seurauksena ei tarvitse luopua take away-kahvien ostamisesta, kun kahvia ei tarvitse lainkaan. 
- Omakohtainen kokemukseni tästä on yli 30 vuoden ajalta. Aivan hienosti ihminen pärjää ilman kahvia. Tosin, aloitin kahvinjuonnin noin 2 vuotta sitten ja nykyään juon sitä lähes päivittäin. Pitäisi kyllä luopua siitä ennen kuin olen pahemman kerran koukussa. 
- Yrittiteellä voi täyttää sitten ne kahvinjuontiin käytetyt hetket ja tekemisen puutteen. Yrttejä voi kesäaikana kerätä itse ja kuivata. Ilmaiseksi. 

3. Kutsu ihmisiä kylään ja käy vastavierailulla

- Ihmisten kestitseminen kotona ei tietenkään ole välttämättä halpaa lystiä, mutta se on monella tavalla kannattavaa ja tehokasta. Se ei välttämättä ole myöskään kallista, jos itse ei laita tarjoilun standardeja liian korkealle. Hyvä seura ja viihtyisä oleminen korvaa kyllä tavallisen tallaajan maailmassa gourmet-aterian. Kutsumalla useamman ihmisen saman keiton äärelle ei tule kalliiksi, mutta samalla saa hengenravintoa seurustelusta ystävien ja tuttujen kanssa - kutoo verkostoaan elämänsä tueksi ja tekee työtä tulevaisuuden eteen. Ehkä juuri ruokkimasi ystäväsi ja tuttavasi ruokkivat sinut jonain toisena päivänä. 
- Muista vastavierailu ja se, että kaikkea ei mitata rahassa. Voit kattilallisella kalakeittoa saada elinikäistä tukea vaikeisiin hetkiin elämässä eikä sellaista mitata koskaan valuutassa. Eikä kattilallinen kalakeittoa edes ole kallista :) 

4. Sotke vähemmän, siivoa vähemmän

- Sotkua ja siivoamista saa vähemmäksi, kun vähentää tavaraa ja opettelee palauttamaan tavarat paikoilleen ja siivoamaan sotkun heti sen tullessa. 
Imurointi, lattian moppaus, pölyjen pyyhkiminen, pesuaineilla lotraaminen - ne on kaikki kallista lystiä. Imurointi vie sähköä, lämmin vesi on kallista ja sitä kuluu lattioiden moppauksessa, pölyjen pyyhkimisvedessä ja pesuvälineitä huuhdellessa. Pesuaineet maksavat ja kuormittavat ympäristöä - eli haitta tuntuu lompakossa ja ympäristössä. 
- Liika siisteys on lisäksi huonoksi vastustuskyvylle. 
Huom! En silti kehoita ketään lopettamaan siivoamista ja aloittamaan paskassa kahlaamista vaan tarkastelemaan omia standardejaan. Pesuaineet on viime vuosikymmeninä vasta räjähtäneet kaupan hyllyillä ja saavat meidät kuvittelemaan kuinka onnelliseksi tulemme, kun taso kiiltää jollain myrkyllä pyyhkimisen jälkeen erityisen paljon. 

5. Tutustu itseesi ja löydä rauha itsesi kanssa

- Kun paineet miellyttää muita tai peitota muut jollain mittapuulla - oli se sitten puoliso, naapuri, paras ystävä, työkaveri, koulukiusaaja, lapsuudenystävä tai kuka hyvänsä - poistuvat, niin saat jotain sellaista, jota kaikki kadehtivat. Nimittäin onnen ja  tyytyväisyyden omaan elämään.
Ja kun aidosti on onnellinen elämässään, niin se ei katso ympäristöä - ei kiiltäviä tasoja, ei uutta autoa (eikä vanhaa), ei huolliteltuja ystäviä tai komeaa työpaikkaa. Se ei katso seinien väriä tai sohvan valmistajaa. 
Kun ihminen on onnellinen, niin tarve paikata asioita rahalla - poistuu tai ainakin vähenee. 
Tosin, rahasta on apua, mutta sen suuri määrä ei ole edellytys.

Nämä vinkit on suorastaan huonoja, mutta omasta mielestäni ne on varsin oikeita. 

Parasta on se, että oikeastaan sitä voi olla jo perillä. Asennehan se lopulta aina ratkaisee. 


Mitä te ajattelette, onko nämä teidän mielestä huonoja vinkkejä? 

Kommentit

 1. Erinomaisia vinkkejähän nämä on, mutta vaikea toteuttaa :D Itse olen pahimman luokan kahvinarkkari, pari kertaa on ollut pakko vähentää kahvinkulutusta (raskaana oleville laitetaan rajat), mutta tiukkaa se on tehnyt. Tuo viimeinen vinkki lienee kaikista vaikein...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta :D Vaikeita toteuttaa. Siksi ne on huonoja vinkkejä, kun vaativat pitkäjänteistä sitoutumista ja suunnittelua ja itsensä tutkiskelua ja tapojen muuttamista ehkä ja muuta sellaista raskasta prosessia. Sitä on lisäksi vaikea automatisoida (vrt. automaattiset siirrot palkasta säästöön/sijoituksiin), vaan se vaatii jatkuvaa tarkkailua, tiedonkeräämistä, prosessointia, kyseenalaistamista ja kehittämistä ja kaiken hyvän lisäksi usein siihen liittyy liikkuvia osia, joiden yhteensovittaminen on välillä niin vaikeaa (eli ne muut ihmiset ajatuksineen, tapoineen, uskomuksineen jne ). :D

   Minä välillä mietin miksi ihmeessä on pitänyt se kahvinjuoni aloittaa (vauva-taaperovuodet) ja sitten jatkaa edelleen.
   Ehkä vielä lopetan ja elän kuten saarnaan :D
   Yrttejä jo keräilenkin, joten ..

   Kiva kun poikkesit :)

   Poista
 2. Itse en oo käynyt kampaajalla 3 vuoteen. Leikin itse lahjoja välillä, värjään n.1.5kk välein.

  Kahvia en koskaan ole opetellut juomaan.

  Kyläiltyä tulee vaihtelevin jaksoin, samoin kestittyä.

  Siivoan liian harvoin. :D Tavaran määrää pitää vähentää, tämän vuoden on tavaroiden paljous ahdistanut enemmän kuin koskaan. Haluan krääsästä eroon ja kestäviä ratkaisuja, pikkuhiljaa pikkuhiljaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä havahduin joskus pari vuotta sitten, kun luin lyhennelmän KonMarista Tarkan markan blogista, että sillä minä saan elämääni jonkinlaista tolkkua ja aloitin projektin. Tosin homma on välillä paussilla ja välillä nykäyksittäin etenee, mutta etenee kuitenkin. Lisäksi ostaminen on aikalailla lopetettu, joten jo se auttaa suunnattomasti. Nyt näkyy jo selvästi kodissa se tavaramäärän vähennys. Meillä imuroidaan noin 1-2 kertaa kuukaudessa, joskus useammin.
   Talvikuukausina, kun koirista ei lähde karvaa eikä pölyä ja hiekkaa kulkeudu ulkoa, imuroimme ehkä noin kerran kuussa. Karvanlähtöaikaan tarve on useamminkin, mutta silloin yleensä koirat ovat enemmän omassa huoneessaan tai ulkona, jolloin karvan leviäminen vähän vähenee.

   http://www.tarkkamarkka.com/blogi/2015/12/30/tiivistelma-opas-konmari-menetelma/

   Minäkään en edelleenkään oikeastaan pidä kahvista ja joudun käyttämään siinä mielellään kermaa ja sokeria, että se jollain tavalla maistuisi hyvältä, mutta jostain syystä juon sitä kuitenkin. Ja jopa ilman kermaa ja sokeria.
   Äh, taitaa olla jo koukun puolella. :D

   Kiitti kommentista !

   Poista
  2. Kiitos linkistä. Täytyy perehtyä jos saks tavaraa vähemmäksi tuon avulla.

   Poista
 3. Muuten hyvä vinkki tuo hiuksiin liittyen, mutta jos jo 30 vuotiaana hiukset alkavat olla todella täynnä harmaita kuten allekirjoittaneella, ei kyllä ole muita vaihtoehtoja kuin värjätä. Oma väri + harmaiden sekoitus on aika karmiva tässä iässä. Jos olisi edes 10 vuotta vanhempi voisi harkita hiustenvärjäyksen jättämistä ja antaa harmaantua rauhassa. Tokihan voi värjätä myös kotona ettei tarvitse kampaajalla käydä, mutta tulee sille silti hintaa jos joka kk ostaa 10€ väripaketin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värjäätkö sinä hiukset lähelle omaa väriäsi vai jollain muulla värillä?
   Mietin juuri ystäväni kanssa (joka tosin 10v vanhempi), että alettuaan harmaantumaan hän värjäsi hiuksensa aivan vaaleiksi ja leikkasi lyhyeksi (koneella vaan ns ananastukka) ja nyt sitten harmaat saa rauhassa kasvaa.
   Tummassa tukassa se harmaa näkyi paljon nopeammin, mutta nyt vaaleassa kärsii paljon pidemmänkin juurikasvun harmaan ja oman värin sekotusta.
   Lyhyessä tukassa harmaa näkyy paljon vähemmän (mutta tämä on kyllä vastoin tuota säästövinkkiäni- mut jos kone pysyy omassa tai vaikka puolison kädessä, niin sen tukanhan kyllä koneella vetää kotonakin).

   Onneksi tosin kaupan värit ei ole kalliita, joten sillä nyt kohtuuhinnalla saa värjättyä verrattaen kampaajalla käyntiin.

   Kiva kun jätit kommentin :)

   Poista
 4. Erittäin hyviä ja erilaisia vinkkejä! Kaikki hyväksytty osaksi Kaikkien Aikojen Säästövinkkilistaa: https://eurotarkka.blogspot.com/2018/09/kaikkien-aikojen-saastovinkkilista.html

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Kesää kohti

Arjen ajansäästövinkit lapsiperheessä