Ajatuksia huhtikuun budjetin äärellä- talouden taktikointia

Talouden taktikointia

Aiempi taloudenhoitoni perustui seuraavanlaiselle taktiikalle

1. Tutustu menneisiin vuosiin taloudessasi ja niiden aikana maksettuihin laskuihin ja kirjaa ne ylös. Tutustu tuloksiin ja tee päätelmät ja yhteenvedot, ole myötätuntoinen itsellesi ja tee ryhtiliike, jos on tarpeen...

2. Tee menneiden vuosien perusteella pakollisten/kiiteiden menojen budjetti seuraavalle vuodelle tai kaudelle jota seuraat arvioimalla menojen muutosta ja jaa summa 12 (tai jollain muulla sopivalla luvulla riippuen kaudesta).

3. Automatisoi kaikki mahdolliset siirrot ja maksut
 Esimerkiksi meillä lapsilisillä maksetaan koko vuoden vakuutukset ja kotihoidontuella lähes koko vuoden asumiskulut ja nämä rahat menevät suoraan oikeille tileille ilman, että asialle tarvitsee tehdä mitään kuukausittain. 

4. Pidä käytössä olevat rahat eri tilillä tai käteisenä 

5. Automatisoi myös kaikki säästöt ja säästä heti palkkapäivänä.

_______________________________________________________________________________

Tämä on toiminut hyvin meidän perheellä ja sillä on mahdollistettu kaikki kotona olemiset vuosien varrella. Tosin, olemme pitäneet myös lyhennysvapaata lainoista, joka on ollut todella iso helpotus normaalin elämisen jatkamiseen vielä kotihoidontuella. Teimme päätöksen siis panostaa siihen, että lapset saavat olla kotihoidossa mahdollisimman pitkään. 

Nyt kuitenkin, kun molemmat perheen aikuisista käy töissä ja palkkaakin saadaan talouteen ihan uuteen malliin, niin on ihan viisainta ottaa hieman toisenlainen taktiikka.
Se on samalla sellainen, jolla otamme molemmat enemmän vastuuta taloudesta ja rahojen riittävyydestä ja siitä, että kulutamme tietoisesti. 

Tärkeisiin asioihin tulee olla rahaa, mutta sitten taas raja se on mukavuudellakin, josta on enää iloa. 

Huhtikuun budjetin äärellä

Väkersin excelissä budjettia huhtikuulle tuossa kuun alussa ja kohtasin pitkästä aikaa ihan todelliset kulut sen keskiarvon sijaan, jota olen monta vuotta jo käyttänyt ja pyöritellyt.

Sinking fund-tyyppinen säästäminen ja taloudenhoito on edesauttanut ja mahdollistanut elämisemme nämä kotiäitivuodet ja samalla sitten vienyt stressiä pois raha-asioista.
Toisaalta myös sitten olen tuudittautunut tilanteeseen ja ehkä tullut höveliksi. Tällä hetkellä voisimme selvästi säästää enemmän kuin mitä oikeastaan säästämme tinkimättä mistään tärkeästä. Pitäisi vaan osata laittaa ne rahat oikeaan aikaan oikeaan paikkaan.

Kuukausibudjettia luomassa

Innostuin erään toisen bloggarin kirjoituksesta, kun hän jakoi kuvat excelistään blogissaan. (lisään tähän linkin, kun muistan kuka hän oli :D )
Nappasin siitä inspiraation oman kuukausibudjetin suunnitteluun ja ryhdyin tuumasta toimeen.

Naputellessani lukuja kävin katsomassa vuodentakaisia toteutuneita laskuja kuukausittain ja kaivelin muitakin tietoja yrittäen saada budjetista mahdollisimman todellisen. Ja niin tehdessäni huomasin, että pystymme tällä hetkellä maksamaan laskut sitä myötä kun ne tulevat ilman puskurin apua, vaikka vielä emme elä vuoden "halvinta aikaa", eli kesää.

Olen innoissani tästä huomiosta ja nyt asia vaan viedä käytäntöön. Se vaatii tietenkin oikea-aikaista seurantaa sen sijaan, että muutaman kerran vuodessa katsoo suunnan ja vauhdin ja tarkistelee toteutuneen ja arvioidun suhdetta ja lisää rahaa tai siirtää sitä jonnekin muuhun käyttöön.

Olen liikaa tuudittautunut siihen talouden automatisointiin ja sen myötä sitten taas alkanut käyttää enemmän rahaa sen myötä kun sitä on alkanut tulla enemmän. Olen nyt viimepäivinä miettinyt enemmän Ramseyn ajatuksia ja oppeja ja taidan niihin tutustua lisää.

Aloitin joskus aiemmin askeleet, mutta olen sittemmin harhaillut poluillani sinne tänne..

No, mutta tässä kuitenkin huhtikuun budjetti.

Budjetti koko talouden tuloille

Huhtikuun menoihin olen budjetoinut seuraavaa
yhteensä 3873,93e (minun osuus 1936,96)
lisäksi käyttörahaa 150e/aikuinen

Asuminen ja autoilu 800,36e

Sisältää sähkölaskun 340e
Jätemaksun 30,36e
Netti ja liittymät 90e (kahden kuukauden maksut)
Bensa 340e

Lainojen ja luotonmaksu 1401,50e

Asunto- ja remonttilainat 699e
Luotto 702,50 (sis 500e ylim lyhennys)

Rahastoihin 100e

Ruokaan 460e 

Harrastuksiin (sis koirat) 120

Vakuutukset ja verot 392,07

Reissu/shoppailu 500e
Sisältää kaksi reissua ja yhden uuden puhelimen

Lasten ruokarahaa 100e (tämä on epävarma)

_________________________________________________________________________________

Kunhan tuo ylimääräinen luotto on historiaa, niin keksin kyllä jotain muuta tekoa tuollekin rahalle..

Avaa maksuton osake- ja rahastosalkku  
Tämä on affilate-linkki jonka kautta rekisteröitymällä saan pienen komission rekisteröitymisestä. Se ei lisää kustannuksia sinulle.

Kommentit

  1. Hyvältä näyttää budjetti ja fiksuja ajatuksia! Budjetointi on kyllä yksi järkevimmistä asioista mitä raha-asioiden eteen voi tehdä. Kun tietää valmiiksi miten paljon mihinkin juttuun on varattu rahaa, on jotenkin vapautunut olo. Vaikein osuus on tietysti pysyä siinä budjetissa, mutta siinäkin auttaa nimenomaan se, että kaikki on laskettu realistisesti eikä budjettia ole vedetty liian tiukaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa! Siis budjetointi on kyllä kaiken perusta. Ja tosiaan se budjetissa pysyminen on hankalaa.

      Meillä on toiminut todella hyvin se, että laskuihin ja lainanmaksuun on aina riittänyt rahat, mutta säästötili on monia kymmeniä kertoja vedetty tyhjäksi.
      Mut aina on säästetty ja yhtä monta kertaa rahat holvattu jonnekin jossain innostuksen vallassa (tai kun auto on hajonnut).

      Poista
  2. YouTubessa on hyvä analyysi Ramsayn kirjasta kuvien kera, samalla matkalla muitakin hyviä videoita:suosittelen.
    Saanko kysyä onko sähkö 340 e toteuma vai kk sähkölasku vai useamman?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!
      Kiitos vinkistä! Käynkin kurkkaamassa youtuben aiheen tiimoilta! Kiitos!

      Ja siis joo, tuo 340e sähkölasku on kuukauden summa. Ihan järjetön. Mutta sen verran maksoimme sähköstä viimevuonna tähän aikaan. Eli käytännössä viimevuonna todennäköisesti maaliskuun sähköistä.
      Tänä vuonna summa ei ole niin paljoa, koska meillä on loppuvuonna asennettu ilmalämpöpumppu, joka hoitaa nyt osa lämmityksestä, joka aiemmin hoidettiin sähköllä.

      Viimekuun sähkönkäyttö oli pienempää ja laskua tuli tälle kuulle noin 240e

      Vuodessa menee sähköön lähes 2500e ja siihen päälle vielä polttopuut ja niiden tekemiseen menevä työaika. Maalämpö on asialistalla..

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Kesää kohti

Irti Rahapelistä - Robert Scheinfeld