Terveydestä : Raudanpuute vuonna 2020

Kirjoitin edellisen kerran raudanpuutteesta postauksessa Terveydestä : Raudanpuute

Silloin olin syönyt rautaa noin puoli vuotta ja oloni pahimmista ajoista oli lähtenyt paranemaan. Viimeksi olen käynyt mittauttamassa rauta-arvot syksyn aikana, kun raudansyöntiä oli takana jo reilusti yli 1,5 vuotta.

Raudanpuutteen korjaaminen on pitkä ja kivinen tie, kun sen tekee rautaa syömällä. Toisaalta se on omalla tavallaa myös toimiva, kun vaan jaksaa tehdä muutoksia, jotka parantavat tilannetta pikkuhiljaa.

Minun tapauksessa raudanpuutteen isoimpia syitä oli runsaat kuukautiset, joiden vuoksi hankinkin kierukan syksyllä siinä toivossa, että vuodot vielä jossain vaiheessa rauhottuvat ja jopa jäävät kokonaan pois ja näin ollen jonain päivänä rautavarastoni voivat vielä olla ihan kunnossa.

Aloitin raudansyönnin alkuvuodesta 2018, jolloin olin aneeminen ja raudanpuutteinen. Anemia korjaantui pian raudansyönnin aloittamisen myötä, mutta muiden oireiden korjautumiseen meni kauemman aikaa. Puolen vuoden raudansyönnin jälkeen pahimmat oireet helpotti eikä ne ole sen jälkeen enää tulleet takaisin.
Itselleni raskaimpia oireita on olleet etenkin ahdistus ja mielialaan liittyvät oireet.
Samaa vauhtia, kun raudanpuute on korjaantunut myös mieliala on kohentunut.

Minulla raudanpuute ilman anemiaa näkyi vielä hyvän aikaa mm. punasoluarvoissa (jotka eivät olleet viitteissä) ja ferritiinissä.

Kaksi vuotta rautalisää

Olen nyt syönyt (tällä hetkellä tosin enää epäsäännöllisesti) rautalisää noin kaksi vuotta. Viimeksi, kun ferritiini mitattiin - se oli 54.
Eli lähtötilanteesta 19 - > 54 .
Tämä nousu on tapahtunut noin 1,5 vuodessa.

Tuona aikana söin lähinnä Ferrodania, mutta muitakin rautavalmisteita enemmän ja vähemmän säännöllisesti.
Välillä , kun en millään saanut raudanottoa ajoitettua - söin raudat huolimatta siitä, että join kahvia heti perään. Eli päätin syödä joka tapauksessa - imeytyi tai ei.

Tällä hetkellä en pode juurikaan raudanpuutteen oireita. Hiukset minulla alkavat lähteä hyvin pian sen jälkeen, kun lopetan raudansyönnin - eli vaikuttaa siltä, että raudalla saan tukan pysymään päässä. Säännöllinen raudansyönti auttaa myös siinä, että kynnet kasvaa.

Tosin kynnet ja hiukset irtoilee ja lohkeilee (siis ei kynnet irtoile) välillä ja tämä alkaa jostain syystä aina jollain aikaa.
En tiedä voiko tämä liittyä kilpirauhaseen, vaikka arvot on kai viitteissä.
(sivuhuomautus)

Kohti parempaa

Tällä hetkellä koen selvästi, että oloni menee kokoajan kohti parempaa. Koen jaksavani ja pystyväni ja minulla on uskoa tulevaan ja siihen, että jatkossakin pystyn ja jaksan.
Ajatuksetkin kulkee huomattavasti kirkkaammin kuin aiemmin ja olen pystynut selvästi parantaa tapojani, oppia uutta, kehittää asioita niin, että elämä sujuu helpommin.

Iso muutos elämässä - muutto ja kaiken kääntäminen päälaelleen - ei olisi onnistunut niillä vajailla voimilla ja voimavaroilla ja toimimattomalla mielellä, joka minulla vielä pari vuotta sitten oli.
Silmissäni kirjaimellisesti pimeni vähän väliä eikä ajatus kulkenut kuin pienissä pätkissä.

Nyt, kun katson taaksepäin, näen selvästi tekemieni asioiden parantaneen tilannetta.

Uskon sitkeällä raudansyönnillä ja raudan menettämisen estämisyrityksillä olleen iso vaikutus kaikkeen elämänlaatuun.
Olen nähnyt myös läheisten elämässä muutoksen sen myötä, kun ovat alkaneet kiinnittää huomiota rautaan ja raudan saantiin. Sielläkin vaikutus on huomattu ihan mielialan ja henkisen suorituskyvyn tasolla.

Suosittelen siis edelleen kaikille, jotka painivat erilaisten oireiden kanssa, joille ei oikein ole selitystä - että selvitä ferritiinin arvo.
Joskus vika on pieni, kuten raudanpuute, se saattaa silti olla merkittävän suuri haitta.

Vähättelyä tässä asiassa kuulee edelleen, muttei siitä kannata lannistua, vaan etsiä apua sitten muualta - kunnes löytää!

Kohti tavoitetta

Oma tavoitteeni on päästä yli 100 ferritiinin kanssa ja sinne on vielä matkaa. Sen vuoksi raudansyöntiä ei tule vielä lopettaa, vaikka en sitä nyt ihan säännöllisesti enää syökään. Toisaalta kierukka on auttanut hillitsemään vuotoja, joten en jatkuvasti menetä rautaa enää niin paljoa.

Jonain päivänä pääsen vielä sinne yli 100 ja sitten aion siellä pysytellä huolehtien monipuolisesta ruokavaliosta ja ehkä rautakuureista sillon tällön. Sehän saa toki olla enemmänkin kuin tuo 100.

Mikäli ekan kerran törmäät aiheeseen raudanpuute ja alat epäillä sitä itselläsi - suosittelen Ilona Ritolan Raudanpuute- sivua josta löytyy paljon tietoa aiheesta.
Hän on muutenkin asiaan vihkiytynyt lääkäri.

Toivottavasti raudanpuutteen tutkimisesta ja sen hoitamisesta tulee Suomessakin osa ihan normaalia terveydenhuoltoa. Se tosin ei lääkeyhtiöitä rikastuta eikä näin ollen ole taloudellisesti merkittävä hoidettava ja sitä kautta kiinnostava tila ihmisellä - mutta henkilötasolla asialla on rahaakin merkittävämpiä vaikutuksia.
Raudanpuute ilman anemiaa saattaa olla todella rajoittava tilanne ja haitata elämää silloin, kun lääkäri ei tilannetta suostu tutkimaan tai hoitamaan.

Rautaista päivää sinulle lukijani!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Kesää kohti

Irti Rahapelistä - Robert Scheinfeld