Vuoden 2018 summailua sanallisesti

Palattuani töihin reilu vuosi sitten aloin ihan tosissani laittaa asioita uudenlaiselle tolalle ihan tietoisesti.

Hoidettavien asioiden listalla oli rahaan liittyviä asioita ja ihan elämänhallintaan ja itseni johtamiseen liittyviä asioita. Halusin yksinkertaisempaa elämää, vähemmän tavaraa ja parempaa hallintaa kotiin, jotta saatan kokea vähemmän stressiä. Halusin raha-asiat paremmalle tolalle, vaikken halunnutkaan tinkiä lapsen kotihoidosta.
Halusin haastaa itseäni ja tavoitella jotain, mitä en oikeastaan itsekään uskonut ensin voivani saavuttaa.

Koen, että kaikki näistä asioista liittyvät yhteen ja alkavat sieltä itseni johtamisesta, tunteiden tunnistamisesta ja säätelystä ja valtavasta määrästä myötätuntoa ensin itseä kohtaan. Itseni johtamisella saan elämän jollain tasolla hallintaan ja hallitsemalla asioita joihin minulla on vaikutus, pystyn hallitsemaan tai ohjaamaan myös raha-asioita.

Itseni johtamisen suhteen olen tehnyt paljon töitä viimeisten vuosien aikana. Kaikki alkoi siitä, kun toisen lapsen syntymän jälkeen oikeasti itsekin tiedostin omat kykyni ja mahdollisuuteni tehdä vaikka mitä, mutta samalla törmäsin fyysisiin rajoitteisiin - joita oli vauva-arki taaperon kanssa, jossa aikaa jäi vähän sekä sitten myöhemmin löytynyt raudanpuute, joka vaikutti kehoon ja mieleen.

Osakkeenomistaja olen ollut jo kaksikymmentä vuotta, mutta en ole itseäni sellaiseksi kokenut. Joku muu on osakkeeni ostanut ja asioista ollut perillä. Jonkinasteiseksi sijoittajaksi olen alkanut kokea itseni siitä lähtien kun ostin itse huvin vuoksi ensimmäiset osakkeet muutamalla satasella viimevuonna. Tai noh, olen ehkä ennemminkin "sijoittelija".. haha.

Positiivista on, että olen tosiaan omistanut yhden suomalaisen yrityksen osakkeita jo kauan, joten salkkuni on sen omistuksen varassa edelleenkin hyvin plussalla, vaikka alamäkeä kaikki itse ostetut osakkeet laskettelevatkin.

Vuoden kohokohtia

Vuoden kohokohtia on ehdottomasti keväällä etuajassa maksettu autolaina, jonka loppuun maksaminen hurjasti etuajassa on vieläkin lämpimänä muistona mielessä.
Noin vuosi sitten olin tehnyt budjettia ja laskelmia tälle vuodelle ja huomannut, että lainan maksaminen voisi olla kannattavaa ja mahdollista hyvinkin.
Painin silloin nopean säästötahdin ja tämän lainojenlyhennystahdin kanssa - että kumpaan panostamme ensin.

Päätin, että ensin maksetaan pois laina, sillä siitä kertyy kuukausittainen säästö. Lopulta säästöä tuli ainakin 600e maksaessa lainan etukäteen pois.

Kaunis kesä oli ihanaa aikaa nähdä ystäviä, uida päivittäin ja matkustella kotimaassa sukulaisissa. Saimme myös monta vierailijaa kotiimme loppukesästä ja näistä kohtaamisista jäi paljon hyviä muistoja kaikille osapuolille.

Syksyllä yksi kohokohta oli ehdottomasti maalämmön asennus. Se vapautti henkisesti ja fyysisesti meidät isolta työltä. Polttopuiden teko on ollut taloudessamme jokakesäinen urakka ja talvella kotiin sitova tekijä, kun taloa on pitänyt lämmittää (tai maksaa huimaa sähkölaskua, jos poissaolo on sattunut pakkasille).
Samalla, kun maalämpö helpotti elämää monin tavoin, se myös helpotti ilmastoahdistusta.
Tällä hetkellä näyttää myös siltä, että maalämmön myötä kotimme on lämpimämpi vaikka puuta ei kulu lähes yhtään (muutaman kerran on lämmitetty puulla avuksi) ja lämmittämiseen ei tarvitse käyttää aikaa lainkaan.
Vuoden päästä olemme viisaampia siitä miten paljon maalämpö säästää ja missä ajassa se mahtaa itsensä maksaa takaisin (arvioni aiemmin oli 8-10v), mutta isoin juttu on - vaikka koskaan ei järjestelmä maksaisi itseään takaisin - se, että puulämmityksestä tuli nyt vapaaehtoista ja aikaa jää enemmän ja metatyö vähenee.

Rohkeudella vuoteen 2019

Uutta vuotta kohti lähdin ajatellen rohkeutta. Päätin, että rohkeus - eli toimiminen pelosta/epävarmuudesta huolimatta - tulee olemaan teema miettiessäni siirtoja ja suunnitelmia.

Opin miten tärkeää on asettaa tavoitteita ja kuinka tavoiteiden asettaminen auttaa tulosten saavuttamisessa ja ymmärrän nyt sen, että tavoitteita kannattaa laittaa. Rohkeasti.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Kesää kohti

Irti Rahapelistä - Robert Scheinfeld