Mitä minä olen tehnyt - haaste

#mitäminäolentehnyt

HomeviaLaura - blogissa haastettiin muita blogaajia kertomaan mitä minä olen tehnyt ympäristön eteen ja tartuin haasteeseen.

Tässä meidän perheemme tekoja menneeltä vuodelta

Ostamisen/kuluttamisen hillitseminen
Perheessämme on lapsia, jotka kasvavat ja tarvitsevat vähän väliä isompia vaatteita eikä vaatteiden/tavaroiden hankinnalta voi vaan välttyä. Olemme kuitenkin vähentäneet uusien vaatteiden ostamista käytännössä muutamaan vaatteeseen vuodessa, joita niitäkin harkitaan tarkkaan ja ostetaan uutena vain, jos kirppikseltä ei löydy tai kavereilta ei saada.

Asennekasvatus
Lapseni ei ole vielä koulussa, mutta olen jo kuullut vanhempien lasten vanhemmilta, että sosiaalinen paine koulun alkaessa hankkia kaikenlaista tavaraa tulee huimasti kasvamaan. Tätä varten olen aloittanut jo työn omassa mielessäni sen suhteen, miten vien lapsilleni eteenpäin ajatuksen siitä, että emme ole tavarat/vaatteet joita käytämme vaan olemme arvokkaita ihan juuri sellaisena kuin olemme eikä merkit tai merkittömyys sitä lisää tai vähennä. Tämä taistelu tulee todennäköisesti olemaan aika kovaa, etenkin jos luokkakavereiden perheissä arvostetaan enemmän maallista omaisuutta ja sen tuomaa statusta.
Mutta rohkeasti sitä kohti, että emme anna tavaran määrittää meitä, vaan meissä asuu se upea ja sellaisenaan arvokas ihminen jokaisessa -oli päällä sitten ryysyjä tai rikkauksia.
En tiedä vielä miten tämä käytännössä tapahtuu, mutta periksi en anna. En suostu ihmisen määrittelyy rahan tai ulospäin näkyvän habituksen perusteella (ainakaan suorilta käsin).

Luontokokemukset
Keräämme entistäkin enemmän sieniä ja marjoja. Kasvatamme ruokaa omassa pihassa, syömme marjoja pensaista ja lannotamme niitä itse kompostoidulla materiaalilla.
Käymme metsässä, ihailemme maisemia, eläimiä.

Ilmalämpöpumppu
Hankimme vuosi sitten kotiimme ilmalämpöpumpun auttamaan talvisessa lämmitysurakassa ja saimme todeta, että se toimi oikein hyvin puulämmityksen tukena kylminä aikoina ja ainoana lämmitysmuotona silloin, kun ei oltu vielä pakkasen puolella ulkolämpötiloissa.
Puulla lämmittäminen on kuitenkin sitovaa ja aikaavievää, joten ilmalämpöpumppu alkoi kuitenkin aika nopeasti tuntua riittämättömältä. Emme pärjäisi sen avulla koko talvea, jos haluaisimme luopua puulämmityksestä ja jättää sähkölämmityksen pois.

Maalämpö
Tänä keväänä ajatuksiimme nousi maalämmön asentaminen. Vaikka se on kallis kertainvestointi, niin se maksaisi aikaa myöten itsensa takaisin. Epäröimme maalämmön asennusta ja päätimme kesän ajan harkita asiaa, kunnes syksyllä totesimme sen haluavamme.
Kukaan ei ollut tehnyt puita kesän aikana, joten päätös oli oikeastaan jo tehty. Maalämpö asennettiin lokakuussa 2018.

Kierrättäminen
Kerrätämme paperin, metallin ja lasin sekä kompostoimme kaiken kompostiin kelpaavan. Ruoantähteitä jää harvoin, mutta ne annetaan koirille.
Lisäksi kierrätin kartongin ja pahvin jo aiemmin sekä muovin, mutta siinä suhteessa tapahtui pieni takapakki omien voimavarojen tullessa vastaan.
Nyt herättelen taas muovin ja kartongin keräystä ja pyrkimyksenä on tehdä niille sopiva keräyspaikka käden ulottuville, josta ne vaivattomasti kulkevat sitten kauppareissuille mukaan.
Käyttökelpoiset vaatteet, kengät ja muu käyttötavara myydään tai lahjoitetaan tilanteen mukaan. Viimeaikoina olen enemmän suosinut lahjoittamista myymisen sijaan. Oma aika on sen verran arvokasta, että myymiselle ei riitä aikaa eikä se saatu raha korvaa sitä ajan menetystä.

Huonelämpötilan lasku
Tarkoituksenamme on pitää huoneiden lämpötilat maltillisina myös maalämmön tultua hoitamaan lämmitystyö. Tässä vaiheessa, kun maalämpö on ollut viikon käytössä on saatu huomata, että talo lämpiää ihan reilusti paremmin kuin aiemmin. Eli säätöä on sen suhteen tiedossa.
Tavoitteena on kuitenkin jatkossakin pitää huonelämpötila maltillisena ja laskea sitä huoneissa, joita käytetään vähemmän.

Kasvisruokavalioon tutustuminen, kasvisruokapäivien lisääminen
Myönnän, että emme ole olleet ihan parhaita kasvisruokailijoita missään vaiheessa, vaikka lasten syntymän myötä erilaiset vihannekset, juurekset, marjat ja muut ovat löytäneetkin tiensä meidän pöytään. Ruuasta on aina löytynyt jonkinlaista lihaa, sillä jostain on minulle ja puolisolleni tullut käsitys siitä, että ruoka ei ole täyttävää tai pidä nälkää, jos siinä ei ole lihaa.
Tätä väärää käsitystä on sittemmin lähdetty korjaamaan tutustumalla vaihtoehtoihin lihan tilalle.
Projekti on käynnissä ja pikkuhiljaa etenee. Jonain päivänä kasvisruoka on meidänkin pöydässä ihan vaan ruokaa.

Tässä näitä vuoden sisään tehtyjä tekoja ja valintoja. Osa niistä isoja ja osa pieniä, mutta kaikki omalla tavallaan tärkeitä.

Ilmastonmuutoksesta onneksi nyt puhutaan ja sitä pidetään pinnalla. Minusta jokaisen on hyvä ymmärtää, että vaikka emme yksilöinä voi mitään - tai edes pienenä maana tässä suuressa maailmassa, niin silti meidän pitää jaksaa näyttää esimerkkiä.

Esimerkin voima on kaikista mahtavin, joten yksilönä, kansalaisena ja kansakuntana meidän tulee näyttää esimerkkiä muulle maailmalle.
Jos me voimme, voi kuka vaan.
Olkaamme edelläkävijöitä.

Haastan bloggaavat lukijani osallistumaan haasteeseen, jos ette vielä ole osallistuneet. Ja ne, jotka eivät itse bloggaa, haastan kuitenkin käymään läpi oman elämänsä teot ja kertomaan ne vaikka sosiaalisessa mediassa eteenpäin. Tai vaikka vaan naapurille.

Kommentit

 1. En ollutkaan kuullut vielä tästä haasteesta. Ympäristöasiat ovat minullakin sydäntä lähellä ja aika paljon samanlaisia juttuja löytyisi minun listaltani. Tuota asennekasvatusta olen miettinyt itsekin jo, vaikka tuo lapsi ei vielä moneen vuoteen mene kouluun. Meillä ollaan myös ihan vannoutuneita lihansyöjiä, mutta kasvisruokakokeiluja olemme tehneet. Osa kasvisruuista on päätyneet meille jopa "vakkariruokalistalle", mutta ei riittävän moni vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta tuntuu, että se asennekasvatus (ja esimerkkinä oleminen) on sinänsä kaikista tärkein ja parhaiten tuntuu onnistuvan sillä, että ensin itse tiedostaa omat arvonsa ja tuntee itsensä ja pysyy rehellisenä itselleen ja lapsille ja ennen kaikkea nöyränä elämän edessä. Ja sitten tukee lasta tunnistamaan ja tiedostamaan omat arvonsa ja oma arvo ja rohkaista luottamaan siihen sydämen ääneen.
   Helppo homma :D

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Minulla oli tunne, että ...

Talouden lukemia marraskuussa 2021