Kohti rautaista oloa

Tämän hetken muotisairaus- raudanpuute (ilman anemiaa), vaivaa minuakin. Olen siis muodikas.

Sain vuoden alussa kuulla kärsiväni raudanpuutteesta ja aloitin rautakuurin. Söin rautaa monta kuukautta melkein joka päivä yhden tabletin ja alkuvuodesta törmäsin sitten keskusteluun raudanpuutteesta ja sen aiheuttamasta oirehdinnasta ja siitä, että sitä voi mitata myös ferritiinin avulla.

Maaliskuussa minulta mitattiin ferritiini ensimmäisen kerran, ja se oli kovin matala. Arvo oli 19. Pitkään jatkuneet erilaiset oireet alkoivat käydä järkeviksi ja kaikenlaiset erilaiset oireet saivat ainakin osittain selityksen raudanpuutteesta.
Olin jo jonkin aikaa ennen raudanpuutteen selviämistä ihmetellyt, että miten olen voinut muuttua aivan toisenlaiseksi ihmiseksi ja miten en vain jaksa. En vain jaksa.

Minun oirelistaan kuului
* hiustenlähtö
* kynsien liuskottuminen ja lohkeilu
* hengästyminen
* päänsärky
* uupumus
* hurja painonnousu
* huimaus
* hajamielisyys
* nopeutunut syke
* suorituskyvyn lasku
* aivosumu
* ahdistuneisuus

Maaliskuun tulosten jälkeen rautakuuri jatkui, mutta kesäloman aikana sitten jäi vähän huonolle huolehtimiselle. Sain keväällä lähetteen elokuulle seuraavaan mittaukseen ja kävinkin sitten kesäloman ja rauta-tauon jälkeen mittauttamassa arvot.
Arvo oli noussut puolessa vuodessa 19->21.
Positiivista oli, että se on noussut.

Nyt ollaan taas rautakuurilla. Otan aamuisin kaksi tablettia ja huuhtelen ne alas omenamehulla, tai c-vitamiinitabletin kanssa. Tätä kuuria jatkuu joulun tienoille asti, jolloin taas tutkitaan rautavarastojen tilanne.

Uskon, että rautavarastojen tutkiminen jossain vaiheessa rutiinisti voisi ennaltaehkäistä kaikenlaisia pitkään jatkuneen raudanpuutteen tuomia ongelmia. Raudanpuutteeseen ja sen aiheuttamaan oloon tottuu ja se saattaa pitkässä juoksussa aiheuttaa sitten omat harminsa elämään, kun energiaa ei meinaa olla tai se loppuu jo alkuunsa.
Mieliala laskee, kun keho ei vaan toimi niin kuin sen pitäisi.

Suosittelen kaikille, jotka miettivät asiaa, mittauttamaan oman ferritiinin ja etenemään sitten asian kanssa tarpeen mukaan.
Uskon, että kunnossa olevat rauta-arvot on yksi merkittävä tekijä hyvässä elämässä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Kesää kohti

Irti Rahapelistä - Robert Scheinfeld