Mitä arvokasta, mutta edullista lahjaksi lapselle (sopii myös aikuiselle)?

Joka vuosi joulun alla viimeistään mieleen tulevat lapset, kummilapset, lastenlapset, sisarusten lapset, naapurin lapset, ystävien lapset tai ketä lapsia nyt onkaan tapana muistaa jouluna ja syntymäpäivillä.

Ainakin minä haluaisin muistaa kaikkia tuntemiani lapsia jollain tavalla jouluna tai syntymäpäivänä, mutta taloudellisesti se olisi aikamoinen haaste.
Jos ja kun se kuitenkin on tärkeää, niin miten ihmeessä kaikkien lasten muistaminen voisi olla mahdollista ilman, että on ihan konkurssissa tai, että päätyy hankkimaan jotain merkityksetöntä sälää Wishin tai muun helv.. verkkopalvelun kautta kiinasta törkeän halvalla?

Tässä kolmen kohdan vinkit siihen, miten antaa lapselle mieleenpainuva lahja, jonka arvo ei vähene koskaan, joka antaa antajallekin valtavasti vähentämättä saajan lahjan arvoa,  mutta jonka ei välttämättä tarvitse maksaa juuri mitään. 1. Unohda päivämääräorientoituneisuus.
 Juhlat on silloin kun juhlat on.

 Syntymäpäivät ja nimipäivät vaihtelevat luonnollisista syistä. Ihminen "juhlistaa" erilaisia asioita muutenkin silloin, kun ne tulevat ajankohtaiseksi eikä pelkästään päivämäärän mukaan. Valmistujaisia juhlitaan silloin, kun valmistutaa. Häitä silloin, kun mennään naimisiin ja niin edelleen.
Yksi ihmiselämän tärkeä juhla, joka usein tulee yllättäen ja pyytämättä on se viimeinen juhla, eli hautajaiset. Ne järjestetään silloin, kun niiden aika on.
Miksi ei elämän muitakin juhlia järjestettäisi samalla tavalla. Silloin kun niiden aika on ja vaikka ne olisivat kuukauden välein. Tapaamispäivä ystävän kanssa pitkästä aikaa voi olla juhlapäivä.
Ja vaikka tietenkin se merkkipäivä, se tietty päivämäärä kalenterissa on tavallaan merkityksellinen, niin lahjan arvo ei siitä useimmitenkaan vähene, vaikka lahjan antaisi toisena aikana.

Minulla on kummilapsi, jota tapaan yleensä vain kesäaikaan. Hän saa lahjansa aina silloin tavatessamme. Kun voin antaa lahjan tavatessamme sen lahjan ei tarvitse olla rahalla ostettu vaan sydämestä annettu.


2. Läsnäolo ja huomiointi

Lapset eivät halua sinun lahjoja vaan he haluavat sinun läsnäolosi

Aito läsnäolo, toisen huomioiminen, arvostaminen ja ihailu on perustana hyvälle suhteelle. Se pätee parisuhteessa, ystävyyssuhteessa, sukulaisuussuhteessa, työsuhteessa ja se on erittäin hyvä lahja antaa koska vaan ja kenelle vaan.
Erityisesti tämän lahjan antaminen lapselle on erittäin hyvä ja pitkälle kantava lahja ja tärkein kaikista.

Ihminen kaipaa toista ihmistä iästä riippumatta ja mikä voi olla suurempi lahja, kuin antaa jotain perustavanlaatuisen tärkeää sydämellä.
Sopivia ja helppoja tapoja vuorovaikuttaa, olla läsnä, huomioida, osoittaa arvostusta ja ihailua on vaikka kokoontua yhdessä piirtämään.

Esimerkiksi kahdestaan tai joukolla istua saman pöydän ääreen piirtämään, maalaamaan tai vaikka leikkaamaan, liimaamaan ja askartelemaan jotain yhdessä. Teema voi olla yhteinen, joka helpottaa aloittamista (esim viidakkoteema, jossa kaikki maalaa, piirtää, askartelee jotain viidakkomaista).
Aikuisena ja "lahjan antajana" voi lapselle (vaikka toiselle aikuiselle, jos pöydän ääressä on aikuisia) saman pöydän ääressä sanoa rohkaisevia sanoja, ihmetellä ääneen kuinka  hyviä ideoita lapsi/lapset keksii tai kuinka kauniita tai rohkeita värejä he käyttää. Kaikista löytyy varmasti hyvää ja rohkaisevaa sanottavaa.
Toki tämä ei ihan pienen vauvan kanssa onnistu, mutta sen ikäisen kanssa voi sitten leikkiä muita sopivia leikkejä.

Tärkeitä asioita läsnäolossa on olla tosiaan ajatuksissankin siinä paikassa, jossa oikeasti tässä ajassa on, katsoa silmiin, arvostaa ja rohkaista sitä mitä toinen tekee, osoittaa kiinnostusta "hei, kerro lisää?" tai yhdessä kuvaa katsoessa - "mitä tämä papukaija tekee tässä?"
Tärkeää on myös osoittaa empatiaa - jos vaikka vesivärimuki kaatuu ja maalaus menee pilalle  "höh, kurja juttu"
Ja myös todella tärkeää on osoittaa ihailua ja rohkaista eteenpäin isommissa ja pienemmissä asioissa.
Koskaan ei voi tietää kuinka suuren merkityksen toisen ihmisen elämässä voi tehdäkään pienellä rohkaisulla.

Tässä lapsiperheen tärkeä säästövinkki: Anna lapselle huomiota, niin säästät rahassa ja omatuntokin pysyy hiljaa.

Samalla kun itse antaa lapselle jo oppimiaan tärkeitä taitoja läsnäolosta, empatiasta, ihailusta, rakentavasta vuorovaikutuksesta ja muusta, niin pääsee mukaan sinne lapsen maailmaan. Lapsilla on se kyky, jonka me aikuiset olemme usein jo menettäneet tai ainakin se on heikentynyt - kyky nähdä asioita tuoreilla silmillä.
Samalla kun annamme lapsille sitä tärkeää huomiota - saamme itsekin jotain korvaamattoman tärkeää takaisin.

Tämä on lahja, jolla on väliä ja joka tekee niistä kalliista, rahalla ostettavista lahjoista lapsenkin silmissä vähemmän tärkeitä. Tässä lapsiperheen tärkeä säästövinkki: Anna lapselle huomiota, niin säästät rahassa ja omatuntokin pysyy hiljaa.

3. Valokuva muistoksi lahjasta 

Yhteisestä päivästä tai juhlasta kuvan tai kuvien ottaminen ja lapselle antaminen muistoksi säilyttää ajatuksen pidempään siinä saamassaan lahjassa -yhteisessä päivässä tai kokemuksessa.
Vuosien varrella kertyy lämpimiä ja hyviä muistoja hetkistä ja päivistä, jolloin yhteistä aikaa on vietetty ja ne muistot ja kohtaamiset kantavat pitkälle.
Nuorena ja aikuisena se tieto, että on ihmisiä, jotka ovat kulkeneet matkassa (vaikka eivät ole arjessa läsnä eri syistä), voi olla hyvinkin tärkeä jossain vaiheessa elämää.

Valokuvien kautta on itsellänikin vanhempana helpompi vaalia lapsen suhteita kaukana asuviin sukulaisiin ja ystäviin. Valokuvasta katsotaan ja muistellaan tapahtunutta, ihmisiä ja asioita silloin.
Samalla lapsen mieleen vahvistuu kuva tärkeistä ihmisistä ja tukiverkot elämään rakentuvat.


Nämä kolme vinkkiä toimii ainakin lasten kanssa ja oman kokemukseni mukaan myös aikuisten kanssa. Omat sukulaiseni ovat saaneet muutaman vuoden ajan "nauttia" siitä, että olen ollut innokas tapaamaan ja kokoontumaan yhteen ennen kuin koolle kutsutaan suvun vanhimpien henkilöiden viimeisten juhlien merkeissä.


Mitä ajatuksia teillä muilla on hyvistä lahjoista lapselle?
Onko aineeton lahja "nolo" juttu, joka kertoo ehkä, että antajalla ei ole rahaa? Vai oikeasti oikea ja hyvä asia, jolla ei ole rahan kanssa mitään tekemistä?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Minulla oli tunne, että ...

Talouden lukemia marraskuussa 2021