ASP-säästäjäksi vailla suunnitelmaa tai suuntaa

Pyörittelin alkuvuodessa mielessäni ajatusta oman asunnon ostamista ja päädyin avaamaan ASP-tilin sen vuoksi.
En siis ole koskaan omistanut asuntoa tähän mennessä, joten kaikki ensiasunnon ostajan edut on minulta saamatta. Jos haluan niistä nauttia, niin asunto on ostettava ennen 40 ikävuotta.

Päätin ryhtyä tuumasta toimeen ja avasin tilin, vaikka tiesin, etten heti pääse maksimaalisesti säästelemään. Aikaa kuitenkaan ei ole loputtomiin hukattavaksi, joten avasin tilin sen enempää miettimättä.

Nyt olen siis ASP-säästäjä vailla oikeaa suunnitelmaa asian suhteen. Luotan siihen, että suunnitelma muotoutuu tässä pikkuhiljaa säästöaikana. Olen alkanut tutkia asuntojen tarjontaa paikkakunnalla ja lähiseuduilla ja antanut ajatusten muhia mielessä. Tuleeko asunnon tarkoitus olemaan ykkösasunto perheellemme vai kakkosasunto nykyisen asunnon rinnalla? Onko asunnosta tarkoitus tehdä sijoitusasunto joskus? Ostanko asunnon yhdessä puolison kanssa vai yksin? Ostanko asunnon lasten opiskelija-asunnoksi? En tiedä.
Asiat saavat nyt muotoutua mielessä.
Muhimisen ohella seuraan asuntosijoittamiseen liittyviä keskusteluja, blogeja ja tarkoituksena on lukea aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Jospa ne auttaa ajatusten ja suunnitelman muotoutumisessa.

Ensimmäiset kaksi vuosineljännestä on takana ASP-säästäjänä ja vielä neljänneksiä on edessä ennen kuin asunnon voi ostaa.

Olen tosi aloittelija tässä hommassa, joten paljon on opittavaa.

Onko muita ASP-säästäjiä? Minkälainen suunnitelmanne on vai onko muitakin lastuina lainehilla :D

Kommentit

 1. Minulla oli myös ensiasunnonostonnaikaan asp säästettynä (ajallisesti ja rahallisesti). Mutta en muista, miksi en kuitenkaan ottanut asp lainana silloiseen asuntoon lainaa.... jotenkin se ei silloin ollut se paras diili. (Toki jos olisin nyt mietimässä ensiasuntoa niin maksaisin kiltisti sen minimisummat ajallisesti sisään ja katsoisin onko se asunnon ostoaikaan paras ratkaisu).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen ajatellut myös, että säästän tuonne ja päätän myöhemmin, että käytänkö sen sitten asunnon ostoon vai en. Mut tulipa aloitettua kuitenkin :)
   Perheemme pohtii kovasti sitä mahdollisuutta, että muuttaisimme lähemmäksi palveluita, mutta sitten on se kodin myyminen (tai kakkosasunnoksi jättäminen - ja se on kallista), eikä päätöksiä ole osattu tehdä. Aika auttaa tässä selvästikin ja muutaman vuoden tuota ehtii vielä säästellä :)
   Ja kiitos vinkistä :)

   Poista
 2. Mullakaan ei ole sen suurempaa suunnitelmaa toistaiseksi. Omaa kämppää en tällä hetkellä tarvitse ja sijotuskämppää ei ASP-lainalla saa, eli vaihtoehdot on ostaa kakkoskämppä for no reason tai jatkaa säästämistä. :D Jatkan siis säästämistä. Tän vuoden säästän isoilla summilla ja jatkossa sit vähän pienemmillä, mutta niin pitkään on tarkoitus jatkaa kunnes se tarve ilmaantuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ajattelin myös säästää sen aikaa, kunnes tarve ilmaantuu tai poistuu. 5 vuotta taisi olla aikaa säästää, kun tämän on nyt aloittanut. Ensiasunnon ostajan edut saa alle 40v ja siihen on vähemmän aikaa.
   Jänniä juttuja.

   Minä muuten mietin myös, että olisi hyvä säästää nyt isompaa summaa, koska korko, mutta samaan aikaan on muut säästöhommat menossa - joten se vähän kurittaa tuota säästöön menevää summaa.

   Poista
  2. Itse asiassa mitään viiden vuoden rajapyykkiä ei ole, vaan säästää voi just niin pitkään kunnes oma ikä tulee vastaan. Tuo viisi vuotta on se aika jonka sisällä säästetyistä rahoista saa pankin tarjoaman lisäkoron talletuksille. Mullakin tuli just kesäkuussa täyteen viisi vuotta säästämistä ja hyvin voi olla että toiset viisi on vielä edessä :D

   Poista
  3. Ai oikeesti!
   Nyt ihan naurattaa, kun oon aika heppoisin tiedoin tän asian kanssa liikkeellä.
   mutta siis kiitos tiedosta!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Kesää kohti

Irti Rahapelistä - Robert Scheinfeld