Asuminen, liikkuminen ja syöminen

Taloutemme suurimmat menot

... eivät ole varmasti yllätys kenellekään. Ne on asuminen, syöminen ja liikkuminen. Emme asu missään uudessa pienessä energiatehokkaassa asunnossa parhaalla paikalla, vaan vanhassa ja harvassa talossa syrjässä. Taloa rasittaa monet odottavat korjaukset ja parannukset samaan aikaan, kun mietimme ja ihmettelemme, että kannattaako syrjään jäädä asumaan monestakaan syystä.

Taloutemme suurimmat menot ovat jatkuvasti tarkastelun alla ja niiden olemassaoloa pyrin jatkuvasti kyseenalaistamaan. Tällä hetkellä olemme puolisoni kanssa sitä mieltä, että suuria investointeja emme tee esimerkiksi sisustukseen tai muuhun " turhaan" vaan panostamme sitten isommin sellaisiin pitkällä tähtäimellä kannattavampiin sijoituksiin.
Alla on avattuna hieman niitä suurimpia menoja. Jossain vaiheessa kerron enemmän ehkä talouden lukuja ja suunnitelmia.

Vanhassa talossa asuminen
Suurin kiinteä kustannus asumisesta on tällä hetkellä sähkö ja lämmitys. Sähköllä ja puulla lämpiää talomme vesikiertoiset patterit ja sähköyhtiö muistaa meitä kuukausittain ihan reiluilla laskuilla. Lämmitämme talvikautena kokoajan myös puulla, joka on epäekologista  - eikä sekään halpaa. Polttopuuhun meillä menee satoja euroja vuodessa, kun ostetaan koivut rankana, pätkitään ja halotaan ne ja sitten kuivaillaan osittain sisätiloissa. Jos omalle työlle laskee hintaa, niin se vasta sitä summaa nostaakin.

Asumisen kustannukset meillä on tarkassa syynissä tällä hetkellä ja viimeisimpiä parannuksia on viimesyksynä asennettu ilmalämpöpumppu. Sen tuoma säästö todennäköisesti näkyy sähkölaskussa, mutta ei siinä oman työn ja polttopuun määrässä. Lämmitykseen ja kaikkeen siihen liittyvään käytettävä työmäärä olisi toiveena saada vähenemään päin vuosien varrella, sillä muutakin tekemistä on..

Vakavassa harkinnassa on vaihto maalämpöön sen edullisuuden ja helppouden vuoksi. Hieman harmittaa, että sitä siirtoa emme ole aiemmin tehneet. Hankintakustannukset tietenkin ovat kalliit isoon taloon, mutta maksanevat itsensä aikaa myöten takaisin.

Vanhat autot
Asumme siis syrjässä keskustasta ja kaukana aikuisten työpaikoista ja olemme autojen varassa liikkumisen suhteen. Autot ja autoilu kaikkineen vievät tuhansia euroja vuodessa.
Jatkuva autoilu on yksi isoimmista syistä siihen, että olen miettinyt muuttamista pois nykyisestä kodistamme. Toisaalta monet asiat puoltavat asumisen jatkamista ja sen vuoksi olemme toistaiseksi pysyneet aloillamme.

Tällä hetkellä kulkupelit ovat vanhoja autoja. Toinen on "tonnin tojota" ja ikää 25 vuotta. Toinen taas 14 vuotias ranskalainen, joka on mukava ajaa ja sopivan kokoinen, mutta tosi kallis huoltaa. Mittarissa on juuri se reilu 200 000 km, joten kokoajan saa jotain osaa olla vaihtamassa ja korjaamassa.

Autot ovat kuitenkin niin kallis ja kannattamaton investointi, että uusia autoja ei ole suunnitelmissa lähivuosille. Niin kauan ajetaan näillä, kun vaan korjata pystyy.
Kilometrejä kertyy yhteensä noin 30 000 km vuodessa työajojen ja reissujen myötä. Ei kohtuuton määrä, mutta paljon kuitenkin.

Syöminen on mukavaa
Yksittäisistä menoeristä syöminen on yksi suurimmista. Tosin sitä on viimekuukausina todellakin rajoitettu ja asiaan on kiinnitetty huomiota. Helpotuksen on tuonut töissäkäynti ja työeväät sekä lasten hoidossa saama aamupala-lounas-välipala ja joskus päivällinen ja iltapalakin samaan sarjaan.
Meidän suuri etu on lapsia omassa kodissaan hoitavat isovanhemmat, jotka omalla kustannuksellaan ruokkivat ja hoitavat lapset ja usein toisen meistä vanhemmistakin.

Ruuassa on silti tietyllä tavalla helppo säästää, kun on pakasti on tiukassa itse poimittuja marjoja ja kuivakaapista löytyy litroittain kuivattuja suppilovahveroita ja muita sieniä.  Marjat (metsämarjat ja puutarhamarjat) tuovat vaihtelua ja vitamiinia pöytään ja esiityvät monissa herkuissa niin aikuisille kuin lapsille.

Silti ruokakauppaan saa helposti hukkumaan rahaa, jos sinne menee päämäärättömästi kiertelemään ja kerää kaiken tarvittavan kyytiin. Helposti matkaan tulee sitten muutakin, jota ei välttämättä olisi niinkään tarvinnut.

Kauppahaaste
Helmikuun lopulla päätin haastaa itseni ja yrittää hoitaa maaliskuun ostokset yhdellä kauppareissulla ja testasin sitä sitten heti sen suurempia pohtimatta. Jouduin lopulta käydä kahtena päivänä (käytännön syistä) kaupassa, mutta näin 9 päivän jälkeen tilanne vaikuttaa edelleen aivan hyvältä kotona ruuan suhteen. Viikonloppuna päästään vähän tutkimaan tilannetta paremmin, että mitä se tarkoittaa, kun kokopäivä ollaankin kotona.

Tästä haasteesta voisin kertoa myöhemmin sitten vähän tarkemmin ja seurata sen etenemistä ja vaikutuksia.

Kysyisin jotain fiksua tässä lopussa, jos keksisin mitä kysyisin.
Taidan päättää vaan tekstin hyvän viikonlopun toivotukseen!

Hyvää viikonloppua!





Kommentit

  1. Me asumme myös syrjässä, vanhassa puutalossa. Työmatkojen vuoksi kaksi autoa on pakollisia. Pyrimme pysymään niin vanhoissa autoissa, ettei olisi mitään ylimääräisiä sähköharveleitä, jotta mies pystyy autot huoltamaan ja korjaamaan. Tulee huomattavasti edullisemmaksi kuin uudempi auto ja sen huollossa käyttämiset. :)

    Ruokakauppa on kyllä se mihin saa rahaa kulumaan paljon, jos ei suunnittele ruokia etukäteen. Ateriasuunnittelu ja kerran viikossa kauppaan, niin saa rahaa säästettyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoilla linjoilla olemme siis monessa asiassa. Autojen kanssa ollaan monesti mietitty, että pitäisikö vaan siirtyä uuteen autoon tai vaihtaa uudempaan, mutta todettu , että viisain pysyä nykyisissä.
      Ne voi käyttää naapurin nyrkkipajalla (koska mies ei juuri autoja korjaile) suurimmaksi osaksi huollettavana.
      Minun autossa tosin oli jokin harmittava häiriö, jota ei paikallistettu ja vuoden aikana ehdittiin käyttää melkein auton hankintahinnan verran rahaa muihin osiin, jotka sitten rikkuivat sen alkuperäisen syyn vuoksi.

      Ruokakauppa on kyllä paha.

      Minulla on työnalla postaus siitä, kun ajattelin, että käyn vain kerran ruokakaupassa maaliskuussa... ja kuinka siinä sitten kävi :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Kesää kohti

Irti Rahapelistä - Robert Scheinfeld