Arkea ja varautumista ennen joulua sekä veronpalautukset jakoon

Arki on palannut perheeseemme, kun puolisoni palasi työhön hoitovapaan jälkeen. Lasten kuskaukset hoitoon ja hoidosta rytmittää päivää ja kotona asiat on pysähdyksissä työpäivien ajan.
Toisaalta sotkua ei synny poissa ollessa, mutta mikään ei myöskään etene.

Toisen vanhemman ollessa lasten kanssa kotona sain itsekin tavallaan hengähtää arkisista askareista. Puolisoni opetteli kotona ollessa ruuanlaittoa ja muita taloustaitoja, jotka olivat pitkän aikaa pääasiassa minun harteillani. Samaan aikaan lapset ovat ihan uudella tavalla kiintyneet isäänsä, kun ovat hänen kanssaan oppineet toimimaan ja hänen tapoihinsa ja asioidenhoitoon luottamaan yhtälailla kuin minun, joka aiemmin olen ollut päävastuussa kotona.

Jokaisen isän pitäisi jäädä hoitamaan lapsiaan kotiin ja opetella kaikki ne kotitaloustaidot, arjen pienet ja suuret asiat joita äidille usein kertyy hoidettavaksi ja harkittavaksi lapsia ja kotiasioita kotona hoitaessa.
Viettämällä aikaa lapsen kanssa ja painimalla samojen haasteiden kanssa kuin äiti vanhemmuudesta tulee tasa-arvoisempaa ja se antaa kaikille enemmän. Eron sattuessa isän on helpompi toimia tasavertaisena vanhempana, kun tarvittavat taidot ja näkemys ja ymmärrys on kohdillaan.

Tämä menee nyt vähän aiheen ohi, mutta sanon, että oma mielipiteeni on, että äiti on ensisijainen vanhempi vauvalle, mutta lapsen kasvaessa se tasaantuu, kun isäkin pystyy ottamaan yhtälailla vastuuta lapsesta. Vastuu on hieman erilaista vauva-iän ylittäneen kanssa kuin aivan avuttoman vastasyntyneen kanssa, jonka ainoa ravinto on usein (/joskus pelkästään) äidistä lähtöisin. Kummallakin vanhemmalla on se oma tärkeä roolinsa kaikissa lapsen ikävaiheissa.

Veronpalautuksia

Palatakseni rahaan: Taloudellisesti juuri nyt on aivan mainio paikka, koska veronpalautukset putkahtivat tilille juuri eilen. En ole vielä ehtinyt rahoille tehdä mitään, vaikka suunnitelma on ollut jo hyvän aikaa.

Sain veronpalautusta 1760e ja tuon summan jaan seuraavanlaisesti

ASP-tilille 1000e
Loma/huvitili 500e
Puskuritilin täyttöä 150e
Joululahjat/muu oma käyttö 110e

Joulunviettoa ja 72h varautumisharjoitus

Joulun alla tiedossa on mahdollisesti ensin reissu sukulaisiin ja sitten paluu kotiin ja aaton viettoa toisen puolen sukulaisten kanssa.
Todennäköisesti vietämme joulun paikassa, jossa sähköä riittää, mutta ajattelin ainakin käyttää osan ajasta facebookissa törmäämääni 72h-varautumisharjoituksen ajattelemiseen.

Ei ole yksi tai kaksi vuotta, kun olemme joulun ja uudenvuoden pyhinä viettäneet sähköttömiä tunteja, joten sähköjen katkeiluun varautuminen on sinänsä tuttua juttua.

Facebookissa huomasin "mainoksen", jossa sanottiin jotakuinkin näin:

Joulu on suomen suurin 72h varautumisharjoitus. 

Ja tuota mainosta klikkaamalla pääsin sitten "tapahtuman" sivuille ja siellä pelaamaan peliä, jossa pääsee testaamaan miten itse pärjäisi tuon ajan ilman sähköä, vettä, mahdollisuutta käydä kaupassa..

Jos asia kiinnostaa, niin http://72tuntia.fi/

Sivun ja "tapahtuman" takana on SPEK Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja HUOLTOVARMUUSKESKUS eikä tämä postaus ole mikään maksettu mainos.


Varautuminen

Varautuminen kiinnostaa minua, sillä olen jo lähtökohtaisesti saanut kasvatuksen, jossa varautuminen on osa elämää. En tosin ihan ymmärtänyt sitä aina ja toisekseen, jossain vaiheessa olen jopa lähes halveksien tuhahdellut asialle ja pitänyt sitä turhana hamstraamisena.
Nykyään ajattelen asiasta eri tavalla.

Varautuminen on varsinkin maaseudulla ollut aina aika normaalia kaikkien sähköverkon ongelmien takia. Sähköä ei ylipäänsä ole kovin montaa vuosikymmentä vielä ollut jokakolkassa, joten on vielä etenkin vanhuksia, jotka ovat eläneet aikaa ilman sähköä ja ainakin teoriassa pärjäävät ilman sitä.
Oikeasti moni koti on vaikeuksissa, jos sähköä ei ole, sillä monet kodit ovat enemmän ja vähemmän sähkölämmityksen varassa ja kylmän tultua etenkin vanhukset ovat vaarassa.

Minusta jokaisen olisi hyvä miettiä, että miten sitä itse pärjäisi (perheineen) kolme vuorokautta ilman apua. Riittäisikö vesi, ruoka, lääkkeet, lämpö jne. tuon ajan.

Joulun aikaan olisi loistava tilaisuus kokeilla kolme päivää esimerkiksi ruokavarastojen tai vesivarastojen riittävyyttä ja pohtia miten pärjäisi, jos sähköt katkeisi.



Okei, näillä ajatuksilla tällä kertaa.

Miten lukijat ovat varautuneet ja kiinnostaako tämä varautuminen ylipäänsä?
Onko sinulla jotain helppoa vinkkiä varautumiseen?

Kommentit

  1. Itse olen toisilta osin varautunut ja toisilta osin en. Meillä on sähkölämmitys, mutta se ei ole edes päällä. Talo ja vedet lämmitetään puilla. Pärjäisimme siis lämmön puolesta ilman ongelmia. Takassa voisi laittaa ruokaa, vaikkakin helpompaa olisi jos olisi vaikka leivinuuni. Pidän aina kuiva-ainekaapissa ylimääräisiä perusaineksia, niistä saisimme loihdittua sapuskaa muutamana päivänä. Mitään kovinkaan herkullista niistä ei saisi aikaiseksi, sillä en säilytä lihaa pakkasessa tai säilykkeinä. Mutta hätätilanteessa saisin perheen ruokittua kuitenkin. Vettä on ollut aikomuksena varastoida autotalliin, mutta sitä en ole vieläkään saanut aikaiseksi. Meiltä puuttuu myös paristokäyttöinen radio - sitähän suositellaan virallisissa ohjeissa. Joiltain osin olen siis varautunut ja toisilta osin en. Se on hyvä, että mediassa näistä asioista aika ajoin muistutellaan ja nyt sain muistutuksen tätä kautta ;) Voisin hommata lisää varajuttuja kaappiin, laittaa sitä vettä autotalliin ja nyt tuli mieleen, että tulitikkuja voisi myös varastoida johonkin. Olisi aika ikävä jos ne loppuisi juuri katastrofitilanteessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo lämmitys puulla on kyllä iso tekijä, vaikkei sitten olisi edes varsinaista leivinuunia tai hellaa, niin sisätiloissa mahdollisesti pidettävä tuli kyllä antaa jonkinlaisia mahdollisuuksia ruuan lämmitykselle.

      Ja talviaikana toimii myös kaasugrilli, jos sellainen löytyy kesän grillauksia varten.

      Meilläkin on paristokäyttöisen radion tilanne huono ainakin paristojen osalta, mutta autoradio pelaa sitten, jos vaan akussa on virtaa ja tankissa polttoainetta.

      Minä olen ajatellut nyt myös katsella taas ruokakaappia paremmalle tolalle. Puhdasta vettä pitäisi tosiaan viedä jemmaan. Kaupasta ostettavat isot astiat säilyy varmasti melko pitkään avaamattomana.

      Kiitos kommentista :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Kesää kohti

Irti Rahapelistä - Robert Scheinfeld