Investointeja

En omista taloa, jossa asun perheeni kanssa, mutta osallistun aktiivisena ja usein ihan päättävänä jäsenenä taloon liittyviin päätöksiin.
Viimeisin liike oli hyväksyä avaimet kotiin-tyyppinen tarjous maalämmön asentamisesta kotiimme. Tarjouksia oli otettu erikseen laitteista ja maanrakennustöistä ja muista asennuksesta sekä tosiaan yhdessä paketissa, mutta lopulta selkeyden ja työn hallinan ja helppouden takia päätimme ottaa koko paketin kerralla, vaikka siitä helppoudesta joudummekin rahaa maksamaan.

Syksyn aikana nykyinen patterikiertoinen vesikeskuslämmitys sivutetaan maalämmöllä. Rinnalle jää edelleen vanha systeemi varaajalla ja kattilalla, mutta vain varajärjestelmäksi tai avuksi koville pakkasille. Maalämpö tulee jatkossa hoitamaan talomme sekä käyttöveden lämmityksen.

Selvää säästöä !
Ihan tarkkoja laskelmia en ole nyt tehnyt tulevista säästöistä, mutta äkkiseltään laskettuna järjestelmä maksaa itsensä takaisin 8-10 vuodessa.
Eikä se rahallinen säästö ole yksistään tärkein asia asia tässä, vaan vaakakupissa painaa myös lämmitysmuodon helppous ja sen tuoma ajansäästö sekä ekologisuus. Pikkulapsiarjen keskellä lämmmitys ja polttopuiden teko ja säilöminen siellä täällä on oikeasti aika iso ponnistus, kun kaikenlaista muutakin on.

Rahoitus järjestettiin pankkilainalla, jolla puolisini maksoi edellisen remonttilainan loput ja jolla maksaa sitten tämän järjestelmän rakennuskustannukset. Kuukausitason menot eivät siis nyt  muutu minnekään, joska lainaerä pysyy samana. Sähkölasku sen sijaan laskee ja siitä tulee näkyvä säästö laskuissa ja jättää enemmän rajaa säästää puskuri kuntoon ja sitten sijoittaa reilummin, kun se aika tulee.

Viikonloppuna saadessamme pitkästä aikaa lapsivapaata pääsimme myös tarkistamaan kiinteistön kuntoa ja korjaustarpeita - ja saimme todeta, että työtä on kovasti tehtävänä. Hieman mietityttää, että pitäisikö joitain töitä teettää ennen maalämmön asennusta (eli priorisoida rahat), mutta päädyimme kuitenkin siihen, että ensin maalämpö ja sitten säästyneistä rahoista remonttiin sitä mukaa, kun ehdimme tehdä.

Urakka on vasta siinä vaiheessa, että odottelemme tilausvahvistusta ja jonkinlaisia hahmotelmia aikataulusta, mutta se on jokatapauksessa käynnistetty.

Onko lukijoilla kokemuksia maalämmöstä? Oletteko olleet tyytyväisiä?


Kommentit

 1. Maalämpö on varmasti hyvä ratkaisu. Moni vetoaa esim. puulämmityksen edullisuuteen, mutta ei ota huomioon sitä työmäärää, joka puulla lämmittämisestä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin ajattelen, että on tosiaan hyvä ratkaisu. Vähän harmittaa, että nyt vasta laitamme sen, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

   Etenkin tuon nuorimmaisen vauvavuotena oma mittani tuli täyteen puulämmitysharrastusta ja jotenkin sitä huomasi, että aikansa käyttäisi mielellään johonkin muuhun. Aikaa se tosiaan vie.
   Lisäksi on ollut "hauska" huomata kuinka ikäpolvellani on monilla lapsuudesta hyvät traumat puusavotoista joihin lapsuudenkodissa on ollut pakko osallistua.

   Jos meillä vieläolisi metsää ja tekisi mieli harrastaa polttopuuntekoa, niin puolisoni voisi vaikka sitten tehdä puuta myyntiin... Mutta toivottavasti ei enää juurikaan kotona polteta kuin saunanpesässä :)

   Kiitos kommentista :)

   Poista
 2. Minulla ei ole antaa vinkkejä, koska tällä hetkellä lämmitämme puulla. Teemme kaikki metsätyöt itse ja se on aina ollut mukava "harrastus". Meillä on kuitenkin myös se tilanne, että lapsiperheessä metsähommien teko ei sujukaan enää niin jouhevasti kuin kahden aikuisen taloudessa. Olemme myös pohtineet maalämpöä tai aurinkopaneeleja tähän rinnalle. Kokonaan emme halua puulla lämmittämistä jättää. Pitäisi itsekin alkaa tutustua vaihtoehtoihin paremmin. Kuulostaa hyvältä, jos investointi maksaisi itsensä takaisin jo 8 vuodessa. Olin kuvitellut, että se veisi enemmän aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laskin mukaan ostopuun hinnan, jota kuvittelen, että ei jatkossa enää osteta. Olemme useina vuosina ottaneet 20 kuution koivupinon pihaan ja pätkineet ja halkoneet sen sitten itse kuivumaan. Hintaa on pihaankuljetuksineen tullut 700e. Yleensä tuosta määrästä on klapia jäänyt seuraavallekin vuodelle, muttei todellakaan seuraavan vuoden tarpeita varten vaan aina on silti jouduttu ottaan se vähintään 10 kuutioo rankaa.

   Oioin sen verran, että taisin laskea tuon 700e mukaan sen oletetun säästön.

   Noh, ensimmäinen vuosi varmaan näyttää jo paljon. Ja talvestakin riippuu. Ilmalämpöpumpun hinta vaan on ensimmäisenä kuoletettavana. Se tosin on jo säästänyt melkein 400 e lokakuusta lähtien :)

   Poista
  2. Niin ja kiitos kommentista :)

   Poista
 3. Meillä on omakotitalossa kaukolämpö se on mielestäni edullinen touko-syyskuu maksut 50e luokkaa kuukaudessa ja loka-huhtikuussa 80-120e max kuukaudessa ja puu lämmitys lisäksi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaukolämpö onkin minulle ihan vieras asia, mutta kuulostaa hyvinkin kohtuuhintaiselta.
   Meillä kesäajan sähkölaskut on alimmillaan 120e/kk tällä hetkellä.

   Poista
 4. Meillä myös ajatuksena on ollut siirtyä vesikeskuslämmityksestä maalämpöenergiaan. Alkuinvestointi toki on kallis mutta olen myös ymmärtänyt, että järjestelmä maksaisi itsensä takaisin muutamien vuosien päästä. Minullakin vaakakupissa painaa helppous, ajansäästö ja ekologisuus koska meillä on myös lapsitalous. Tutustuin jo hieman maalämmön eri osa-alueisiin ja sivut löysin, missä maalämpönesteitä myydään. Täytyy mielenkiinnosta selvitellä kuinka usein maalämpönesteet joudutaan vaihtamaan. https://avanti-suomi.fi/tuotteet/maalamponesteet/

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Kesää kohti

Irti Rahapelistä - Robert Scheinfeld