Lomautusta, lähteviä vuokralaisia ja muuta

Vuosi lähenee loppuaan ja tuntuu, että vauhti vaan kiihtyy. Hoidettavia asioita on enenevässä määrin niin kotona kuin työelämässä ja taloon virtaava raha senkun vähenee. 

Lomautukset ja muita ajatuksia

Nyt ne sattuivat meidän talouteemme enemmänkin. 
Puoliso on ollut lomautuksilla jo toista kuukautta eikä loppua näy. Itsellänikin niitä on edessä tänävuonna, vaikkakin vain määräajaksi. Joka tosin on hyvä asia - siis lomautus, sillä kaipaan valtavasti lepoa ja lomautukset antavat mahdollisuuden sitten siihen.  

Taloudellisesti on ollut aika tiukkaa viimeiset kuukaudet ja se on motivoinut pitämään sitten tarkempaa lukua ostoksista ja muusta sellaisesta. Asumme lähellä kauppaa, jonka ilta-ale on ollut iso syy pienentyneeseen kauppalaskuun - jota tosin en jaksa alkaa edes laskea - mutta tiedän sen olevan pienempi ja pakkasen pulleampi siitäkin huolimatta.  

Lomautuksen myötä puoliso jäi ansiosidonnaiselle työttömyyspäivärahalle, joka sinänsä on ihan ok summa kuukaudessa - mutta alkuvuonna työnantajalle toimittamatta jäänyt veroprosentin korotus aiheutti sen, että loppuvuoden veroprosentti on 52% lisäprosentin ollessa 54%. 

Olen edelleen sitä mieltä, että ne kalliimmat ajat on vielä edessä lasten kanssa, jonka vuoksi nyt on parasta säästää minkä vaan pystyy. 
Tosin - samaan aikaan lapset käyvät täysipäiväisesti päiväkodissa ja iltapäiväkerhossa - joista maksamme yli 400 euroa kuukaudessa, vaikka puoliso voisi olla lasten kanssa kotona koulun ulkopuolisen ajan ja päiväkodin sijaan. Näiden palvelujen käyttö täytynee laittaa harkintaan jos töitä ei ala löytyä ja työttömyys pitkittyy. 

Säästämistä pienestäkin rahasta

Puolison tulot on tällä hetkellä satasia kuukaudessa loppuvuoden ajan, joten kaikenlaiset säästökeinot tulee tässä ottaa käyttöön. Tavoitteena on syödä pakastinta tyhjäksi ja harrastaa halpaa harrastusta (noh, kohta on varmaan kaikki paikat taas kiinni) ja viettää aikaa yhdessä. Ehkä se onkin tämän ajan paras anti, että opettelemme todella viettämään aikaa yhdessä. 

Tosiaan - rahat on nyt pienet ja menemme minun palkalla pääasiassa. Asunnon oston yhteydessä laskettiin ja huomioitiin niin, että yksin ostaessa minun tulot tulee riittää asunnon ja kustannusten maksamiseen - ja näin olemme sen huomioineen - ja näin meillä nyt pitäisi rahat riittää. 

Olemme kuitenkin säästäneet kokoajan ja jatkossakin on tarkoitus kaikki raha laittaa säästöön/rahastoihin mitä vaan saamme laitettua sivuun. Maksa ensin itselle - periaatteella.

Enemmän aikaa yhdessä 


Samalla, kun puolison vapaa-aika on lisäänynyt - itse jäin etätöihin pääasiassa, ja kotona - samojen seinien sisällä yhtäkkiä kaiken aikaa oleminen ei olekaan ihan helppoa. On saanut ihan uudella tavalla opetella olemaan, kun odotuksia on puolin ja toisin eikä ennen ihan näin paljoa olla oltu yhdessä. Samalla toinen tekee töitä ja toinen ei. Tai tekee toki kotitöitä - joko tarpeeksi tai ei ihan tarpeeksi - työssäkäyvän mielestä. 
Kaikenlaista keskusteltavaa tilanteessa on ollut, mutta vaikuttaisi, että hyvälle puolelle näissäkin tässä on päästy ja kasvavan kuilun sijaan hitsaudummekin paremmin yhteen. 

Eli monenlaista kuormitusta tilanteesta on tullut. On taloudellista jännitystä ja sitten uusi tilanne, kuin vuosikymmenien jatkuvan työssäkäynnin sijaan onkin lomautusta, jolle ei ole päättymispäivää. 

Vuokralaiset lähtee

Isoin jännitys tässä on ollut vuokralaisten muuttoilmoitus. Vuokralaiset lähtevät kesken kylmimmän kauden, eli talo jää pahimmillaan tyhjilleen keskellä kylmintä talvea. 
Kustannukset pomppaavat samalla hetkellä kun puoliso on pois työelämästä ja laskut on suurimmillaan. 

Pohdimme, että laitammeko talon myyntiin vai etsimmekö vuokralaisia - ja päädyimme ainakin ensin etsimään uusia vuokralaisia. Se jää nähtäväksi löydämmekö ja kuinka nopeasti - mutta vuokranantajina toiveemme on edelleen toimia. 

Kaikenlaista muutosta ja muuttujaa tässä tilanteessa on, mutta muutaman kuukauden hukassa olemisen jälkeen tuntuu taas, että kyllä ne asiat pikkuhiljaa lopulta järjestyy. 

Vaikka en nyt tiedä miten - niin lopulta ne järjestyvät. 

Nyt kuitenkin vielä kunnialla marraskuun viimeinen päivä pakettiin ja sitten joulukuuhun ja joulun odotukseen. 

Hyvää joulunodotusta lukijat :) 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Kesää kohti

Irti Rahapelistä - Robert Scheinfeld