Arjen ajansäästövinkit lapsiperheessä

Tässä kolme arjen ajansäästövinkkiä, jotka tosin vaativat hieman ajatustyötä ennen kuin alkavat tuottaa sitä ajansäästöä arkeen. 

Aiemmin kirjoitin postauksen liittyen minisäästövinkkeihin, joissa nousi esille myös arjen ajansäästö.

Nyt pohdin oikeaa ajansäästöä perheessä, jossa eletään kiireisiä vuosia, joissa aika on jatkuvasti kortilla.
Aika on arvokkain omaisuutemme ja näin ollen sen käyttäminen järkeviin asioihin pitäisi olla jokaisella kirkkaana mielessä.

Ei ole samantekevää millä tavalla aikansa käyttää, sillä kaikella on seuraukset - joko lähitulevaisuudessa tai kauempana.
Monet tärkeät tai yhtä lailla vaikeat asiat elämässä perustuvat siihen miten olemme eläneet elämäämme. Enkä tarkoita pelkästään isoja asioita - vaan päivittäisiä pieniä valintoja, joita joko tekee tai jättää tekemättä.

Yleensä ne asiat, jotka kaikista isoimmin vaikuttavat elämäämme pitkällä tähtäimellä ovat niitä vaikeimpia asioita tehdä.
Ja yleensä vaikeimmat asiat tehdä on niitä, jotka on niin pieniä ja arkipäiväisiä, että niiden tekeminen tai tekemättä jättäminen ei oikeastaan juuri silloin vaikuta mihinkään tai näy viikkoihin, kuukausiin - jopa vuosiin.

Ne tärkeimmät ja vaikeimmat asiat on niitä pikkujuttuja. Niitä, jotka on helppo jättää tekemättä eikä mitään tapahdu - heti.

Tästä syystä aika - ajan säästäminen tuotamattomissa tehtävissä ja sen käyttäminen sellaseen, joka auttaa ja tukee tulevaisuutta - on tärkeää oikeasti tiedostaa ja tarkoituksella tehdä asioita itsensä eteen. Ja ihan ensin pitäisi selventää itselleen mihin sen ainutlaatuisen pääoman - oman aikansa - oikein käyttää.

Sitä pohtiessa aikaa kannattaa alkaa säästämään esimerkiksi näistä kohdista

1. Karsi tavaraa keittiössä ja suosi yksinkertaisia ruokia

Keittiössä yhdet ja samat astiat toimivat monessa käytössä. Hyvin valittu astiasto ruokailuun toimii yhtälailla säilytyksessä ruuanjämille tai tarjoilussa, kun eivät ole ruokailukäytössä.
Vähemmän astioita vaatii vähemmän kaappitilaa, jonka myötä järjestyksessä pidettävää tavaraa on vähemmän.
Samoin vähemmän astioita vaatii vähemmän aikaa tiskaamiseen. Henkilökohtaisten astioiden käyttö ja tiskaaminen heti käytön jälkeen vähentää keittiössä käytettävää aikaa.
Ruuanlaitossa saa hetkessä ison kasan tiskiä, jos ottaa aina uusia astioita käyttöön eri vaiheissa ruuanlaittoa tai jos tekee kovin monimutkaisia ruokia. 
Sama astia toimii vatkauskulhona, salaattikippona ja taikinan vaivauksessa. Samaa astiaa voi käyttää kupuna leivonnaisille ennen tarjoilua.

Panosta keittiössä hyviin kasviksiin ja aitoon ruokaan, joka on helppo tehdä, pakastaa ja käyttää helposti pakkasesta.

2. Karsi vaatekaapilla ja suunnittele vaatteet eri tarpeisiin etukäteen

Vaatekaapilla vähemmän vaihtoehtoja helpottaa valintaa ja nopeuttaa aamuja tai töihinlähtöjä.
Kerran hyvin tehty työ valita kunnolliset ja tarpeen mukaiset vaatteet ja varusteet antaa varmuutta tehdä ja harrastaa, kun asianmukaiset varusteet löytyy.
Vaateröykkiön alta ei tarvitse etsiä sopivia vaatteita, kun turhaa ei ole. Rahaa säästyy myös, kun vaatteita ostetaan oikeaan tarpeeseen.

Suunnittelulla saa myös varmemman olon itselleen, kun on etukäteen varmistanut, että voi pukeutua mukaviin, asianmukaisiin ja kivannäköisiin vaatteisiin.

3. Osta palveluita

Ylläpitosiivousta voi tehdä elämän ohella samalla, kun arkea pitää muutenkin pyörittää - mutta isompiin siivouksiin kannattaa ottaa vaikka kerran kuukaudessa siivooja. Itse voi silloin käyttää ajan harrastuksiin perheen kanssa ja säästyä siivouksesta johtuvilta riidoilta.
Lapset oppii siivoamisen olevan hyvä asia, kun siihen ei liity mitään hankalia tunteita puolisoiden välillä huonosta työnjaosta johtuen.
Ja siivoamista voi hyvin harjoitella lasten kanssa, kun ei ole painetta siivota koko torppaa kerralla.

Pesulapalvelujen käyttö voi olla hyvin perusteltua, jos sellainen löytyy läheltä. Silloin säästyy mahdollisesti pyykkirumbalta ja stressiä saattaa olla vähemmän lakanapyykin kuivuessa ja viikkaantuessa pesulassa kuin itsestään. 

Vähemmän astioita, vähemmän vaatteita, vähemmän kenkiä, vähemmän ruokalajeja, vähemmän vaihtoehtoja tarkoittaa, että valintoihin tarvitsee käyttää vähemmän aikaa.


Missä asioissa sinä säästät arjessa aikaa? Ja mitkä ovat huomannut itsellesi parhaiksi ajansäästökeinoiksi?

Kommentit

  1. Totta kai se on sen arvoista, ja minusta tuntuu, ettei häissä voi säästää rahaa. Johtuen siitä, että juuri ennen häitä olin onnekas ja voitin suuren summan rahaa https://wazamba.com/fi/ lle, joten hääni osoittautuivat hyvin. Tee tästä päivästä unohtumaton ja anna kaikkesi. Usko pois, se on sen arvoista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kesää kohti

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella