Kun rahalla ei ole osoitettua työtä

Paluu menneisyyteen

Ensimmäisessä postauksessa mainitsin,e ttä tarkoitus on palata menneisyyteen.
Menneitä virheitä on turha lähteä surkuttelemaan, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö niitä voisi käsitellä ja niistä oppia.

Olen tehnyt palkkatyötä 15-vuotiaasta lähtien, mutten koskaan ole oikein osannut säästää palkastani. Kaikki meni mitä tuli eikä mitään jäänyt käteen.
Minulla oli kyllä säästötili olemassa, mutta raha ei oikein pysynyt siellä.
Minulla ei ollut tavoitetta tai mitään selvää säveltä mitä rahallani aioin tehdä. Halusin vain elää hetkessä ja nauttia siitä. En pitänyt kirjaa tuloista tai menoista. Yllätyksiä riitti ja samat yllätykset tuli kerta toisensa jälkeen.

Jossain vaiheessa opinnotkin kärsivät siitä, että työtä piti tehdä enemmän, että pystyi sitten taas opiskelemaan ja raha riitti tarpeelliseen - kirjoihin, ruokaan ja muihin laskuihin.

Kun palkka tuli - palkka meni ja sitten loppuaika kituutettiin seuraavaan rahapäivään.
Tämä on varmasti tuttu kaava monelle tänäkin päivänä.

Määritä rahalle osoite ja tarkoitus

Laskujen maksaminen on helppo tarkoitus ja osoite rahalle. Itselleni se on ollut itsestään selvää, että laskut maksetaan.
Laskujen maksaminen ei kuitenkaan saa tai voi olla rahan ainoa tarkoitus.

Maksa ensin itselle - on hyvä lähtökohta

On helppoa ymmärtää, että lasku on maksettava, kun se tulee. Itselle maksaminen kuulostaa taas sitten oudolta.
Mutta! Itselle maksaminen on kuitenkin ehkä se rahan tärkein tehtävä. Loputtomiin ei j aksa tehdä työtä sen takia, että elättää laskujen lähettäjän.

Muistan vieläkin sen tunteen, kun ensimmäisen kerran haparoivin askelin lähdin haravoimaan taloutemme tunnuslukuja. Ja sen tunteen, kun käsitin kuinka paljon tuhlaamme turhuuteen joka kuukausi.
Siitä on aikaa ehkä se 10 vuotta, kun otin excelin ja aloin hahmotella talouden menoja ja tuloja ja tajusin, että elämäntapamme on hyvin tuhlaavainen siihen nähden mitä rahalle saamme vastinetta.
Kahden aikuisen taloudessa kuukausi toisensa jälkeen rahaa ei juuri jäänyt, mutta kaikenlaista krääsää kertyi nurkkiin.

Puskuri ja sinking fund

Aloitettuani talouden menojen laskemisen aloitin pian myös pienen puskurin säästämisen. Laskin etukäteen vuoden menot yhteen aiempien vuosien perusteella ja jaoin summan koko kuukaudelle.

Käytännössä olen siis laskenut menneeltä vuodelta toteutuneet ja todelliset menot ja laskut ja jakanut ne eri ryhmiin. Olen miettinyt menoja sen mukaan, mitä muutoksia niissä voisi tapahtua ja arvioinut sitten summan seuraavalle vuodelle.
Arvioiden perusteella sitten suunnittelen budjetin tulevalle vuodelle - yleensä kalenterivuodelle kerrallaan.

Sinking fund- tyyppinen säästäminen etukäteen on ollut avain onnistumiseen ja toimii meidän taloudessa perustavanlaatuisena toimintamallina.

Puskurin säästäminen on tällä hetkellä käynnissä tavoitteena mahdollisimman nopeasti säästää noin 3kk tuloja vastaava summa tilille. Se on ensimmäinen askel. Sen jälkeen lähden luottojen kimppuun.

Näillä ajatuksilla olen siis matkalla.

Blogin muoto ja sisältö vielä hakee uomaansa, mutta todennäköisesti pohdin täällä paljon talouden raha-asioita, tuskailen sijoittamista tai sijoittamattomuutta ja haaveilen asuntojsijoittamisen aloittamisesta.

Kuulen mielelläni kommentteja ja ajatuksia liittyen teksteihini.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

6 vinkkiä miten pärjätä hoitovapaalla kotihoidontuella

Kesää kohti

Irti Rahapelistä - Robert Scheinfeld